Kävin eilen DocPointissa katsomassa "katutaiteilija" Banksyn ohjaaman elokuvan Exit Through The Gift Shop, joka on muuten myös Oscar-ehdokkaana dokumenttien sarjassa. Se kertoo Thierry Guetta -nimisestä miehestä, joka aluksi kuvaa eri katutaiteilijoita, ja rupeaa sitten itsekin sellaiseksi - matkien avoimesti Banksya ja Shepard Faireyta, joka on kehittänyt sen Obey-naaman ja tyylitellyn Obaman kuvan jota käytettiin presidentinvaalikampanjassa.
Ensimmäinen ajatus oli tietenkin, että koska elokuva on Banksyn ohjaama, on hän kehittänyt Thierry Guettan hahmon parodisoimaan "street artistien" muuttumista salonkikelpoisiksi ja rahaa tekeviksi taiteilijoiksi. Mutta hetken googlailtuani tajusin, että tuo henkilö on ilmeisesti oikeasti olemassa, ja myöskin oikeasti kuvannut katutaiteilijoita öisin. Näiltä reissuilta ovat peräisin leffan huikeat kohtaukset, joissa Banksy, Space Invader ja Shepard Fairey liisteröivät kuviaan maailman suurkaupunkeihin. Myös Banksyn vääntyneen puhelinkopin teko ja Länsirannan israelilaisaitojen maalaaminen on kuvattu.
Tulin siihen lopputulokseen, että Banksy on keksinyt tehdä Guettasta taiteilijakarikatyyrin työskenneltyään tämän kanssa kuvaushommissa. Elokuvassa Guetta palkkaa graafisia suunnittelijoita tekemään taiteen puolestaan, mutta ne voivat olla peräisin myös Banksyn työpajasta. Guetta on myös oikeasti tehnyt Life Remote Control -nimisen taidepläjäyksen, joka on koostettu hänen kuvaamastaan katutaidemateriaalista. Elokuvan leikkaaja vaatii Banksylta rahaa, koska hänen nimeään ei mainita Exit Trough The Gift Shopin tekijätiedoissa, eikä Life Remote Controlin parin minuutin pätkän näyttöön oltu kysytty lupaa.
Tietenkin, koska kyseessä on Banksyn elokuva, ei voi varmasti tietää mikä on totta ja mikä pilaa. Mutta sepä tämän elokuvan hienous onkin. Guetta on ilmeisesti oikeasti myynyt töitään, ei tosin niin kalliilla kuin elokuvassa väitetään. Jenkkilehdissä on nähty "paljastusjuttuja", joissa yritetään saada otsikoita aikaiseksi elokuvan todenperäisyydestä. Ikään kuin suurin osa elokuvan nähneistä ei ainakin hiukan miettisi, mahtaako Guettan tarinassa olla perää vai ei.
Nautin ihan suunnattomasti siitä, että Banksy väänsi aivoni solmuun. Perkele mikä tyyppi! Kannattaa muuten tutustua Wall and Piece -kirjaan jos Banksyn työt eivät ole tuttuja.
Alla traileri, joka tosin ei kerro itse elokuvasta juuri yhtään mitään.