Syksybiisit top 10 (plus syksyn paras soittari)

Olen kirjoitellut tässä blogissa muutaman kerran aiemminkin syksymusiikista. Täällä ensimmäinen postaus aiheesta seitsemän vuoden takaa. Samasta kirjoituksesta muuten selviää, että blogi täytti syyskuun alussa kahdeksan vuotta. Onnea hälle.Jok tap, SYKSY. Ja SYKSYN MUSA. Eilen kävin hakemassa onnistuneen Rooman-reissun jälkeen koiramme Ellin Perniöstä. Muu perhe rupesi paluumatkalla torkkumaan, koska hämärä motari ja auton humina. Mietin hetken, mikä olisi sopiva soittolista paluumatkalle, kunnes laskeva aurinko perniöläisessä metsässä auttoi päätöksessä: On tullut syyssoittolistojen aika.

Minulla on niitä monia, mutta yksi niistä on muhkein. Se on upotettuna tämän kirjoituksen loppuun. Ajattelin kuitenkin listata tähän mielestäni kymmenen parasta syksybiisiä. Ehkä ennen listausta on hyvä selventää mitä syysbiisit minulle ovat. Ne eivät välttämättä ole sydänsuruista kertovia muhkeita balladeja. Ne eivät ole kiiltäviä, valtavia tunneryöppyjä. Eilen ajaessani Turun motaria keksin täydellisen määritelmän tähän, mutten voinut kirjoittaa sitä muistiin, koska minulla ei ole itsestään ajavaa autoa. Jotain siinä kuitenkin oli syksyn nuhjuisuudesta, lämpimyydestä, mukana aavistus pimeän uhkaa. Syysbiiseissä on tunnetta, surua ja murhetta, mutta ne eivät ole mitään My Heart Will Go Onia, vaan Jenny Wilsonin Like a Fading Rainbow'ta. Eivät November Rainia vaan Blind Melonin Soul Onea.

Vaikka minusta Spotifylla tuli läpeensä ammattimainen pehmeänsurullisten akustisten soittolistojen laatija, minusta syysmusiikkiin kuuluu yhtä lailla elektroninen ilmaisu. Akustiset biisit toki kuuluvat mukaan myös, mutta omaa syysmakuani ne eivät dominoi samalla tavalla kuin keskiverto-Spotifykäyttäjän mieltymyksiä.

Tässä siis eilen autoa ajaessa pohditut kymmenen parasta syysbiisiä, mielenterveyssyistä eivät paremmuusjärjestyksessä:

* Death Cab for Cutie - The Ice Is Getting Thinner *
Aika selkeä erobiisi, mutta pääsee listalle hienon hiipivän tunnelmansa vuoksi. Kuin polkupyörän ajovalosta hiekkatien pintaan piirtyvä valokeila.

* Radiohead - Pyramid Song *
En ole Amnesiac-levyn suuri ystävä, mutta tämän biisin hellästi syleilevässä ahdistuksessa on syksyistä käpertymistä ja kuolemaa. Hyvä esimerkki siitä, miten joku muu soitin kuin akustinen kitara on lopulta paras syksyn tulkki.

* Mew - Eight Flew Over, One Was Destroyed *
Tämäkin välttää liian mahtipontisuuden. Musiikki opiskelijakämpän runkopatjalle kun maanantai-ilta lokakuussa pimenee eikä viikonlopun darra vieläkään hellitä.

* Bon Iver - re:Stacks *
Sydänsuruteemastaan huolimatta myös pimeyttä ylistävä laulu. Johtuu ehkä siitä, että tarinan mukaan Justin Vernon sävelsi tämän jossain mökillä Emmasta toipuessaan. Jokaisen Spotifyn "surullista akkarimusaa" -listan vakionumero.

* Amy MacDonald - Dancing in the Dark *
Nimenomaan Amy on tehnyt tästä upealla äänellään parhaiten syksyyn sopivan version, Brucen alkuperäinen kertoo jostain muusta kuin syksystä (huomaat ehkä, etten syysbiisejä etsiessäni pureudu kovin syvälle sanoitukseen).

* Salem Al Fakir - Keep On Walking *
Taas sydänsurumusaa, joka kuitenkin kääntyy upeasti kappaleeksi, jolla kesän kepeys saatellaan pois. Repäistään laastari ja antaudutaan syksyiselle auringolle, joka lohduttaa, mutta lopulta vain hetkellisesti.

* Cocteau Twins - Heaven or Las Vegas *
Tämä biisi on juuri sitä mitä syksykin: Raskas ja kevyt. Armoton ja ymmärtäväinen. Kaunis, muttei kaikkien silmissä.

* PMMP - Kiitos *
Soittarillani on muitakin kotimaisia (Vesta lähellä kärkikybää!), mutta vain tämän huolin kärkikymmenikköön. Syksyistä voimattomuutta, luopumista, mutta hellässä ja anteeksipyytävässä kaavussa.

* M83 - You, Appearing *
Tavallaan lähellä liiallista isoutta, syksyyn, mutta lopulta M83:n klassikko kuuluu ehdottomasti tälle listalle, koska se samaan aikaan aukeaa ulospäin ja käpertyy sisäänpäin. Siinä on paljon pimeyttä, muttei mitään pelottavaa. Eniten se on lohdullinen.

* Portishead - Glory Box *
Ei tällaista listaa voi tehdä ilman Porttareita. Koko yhtyeen ydin on kuin tätä listausta varten tehty. Nuhjuinen, synkkä, mutta niin lämmin.This entry was posted in ,,. Bookmark the permalink.

2 Responses to Syksybiisit top 10 (plus syksyn paras soittari)

  1. henna says:

    PMMP:n Kiitos on mielestäni yksi hienoimmista 2000-luvulla tehdyistä suomalaisista biiseistä. Muistaakseni oli aika harvinaisuus keikkasetissä, taisin kuulla sen vaan Kaisaniemen Sirkuksen keikalla ja jäähallissa. Jäähallissa mulla romahti tän tullessa pakka ihan täysin.. Jostain syystä syksyisin tulee aina ikävä PMMPtä.

  2. Vakavasti i tasoitin, kun viisivuotias mieheni jäi toisen naisen kanssa scothlandissa. Huusin ja nuhtelin joka päivä, kunnes se oli niin huono, että en kestänyt sitä enää. ja pääsin Internetiin apua varten, kunnes osuin todelliseen, ja se on Dr Wealthy. Olen melkein luopunut yrittäessään saada mieheni takaisin ja ottaa tyytyväinen perhe uudelleen. Olin yrittänyt paljon, mitä tiesin, ja loitsuilla voin saada hänet takaisin, koska olen kuullut paljon Dr Wealthy, siunauksista ja poikkeuksellisista maagisista voimista, hän teki kaiken työn, ja heti 7 päivän kuluttua mieheni palasi minun luokseni ja hän oli vangittu kaikesta, mitä hän on tehnyt. Ja nyt elämäni on tasapainoinen ja olen jälleen onnellinen. Dr Wealthy teet hyvää palvelua ihmisille, enkä usko, että monet ihmiset olisivat tienneet sinusta. Olet karkea timantti. Kiitos tohtori Wealthy Olet lahjakas ja annatte itsesi niin vapaasti kuin teit minulle. Kiitos, että kutitte maagisia rakkauden loitsuja minulle ja Sergio. Hän on palannut minulle juuri niin kuin se oli, kun tapasimme ensin .. sieluni syvyydestä! Olen nyt erittäin onnellinen. Kiitos ja Jumala siunatkoon sinua niin paljon, sir. Nyt mieheni on palannut minulle vain 7 vuorokauden ajan, kuten sanoitte sen..wow .. olen täysin palkittu. Kiitos paljon, sir, paljon arvostuksia .. Tässä on Dr Wealthy yhteystiedot: wealthylovespell@gmail.com tai sinä mitä hänet. + 2348105150446

Leave a Reply

Hei kommentoija! Arvostaisin suuresti jos et kommentoisi anonyyminä, se jotenkin vähentää kommenttisi arvoa. Minä esiinnyn nimelläni, esiinny sinäkin.
T: Jussi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...