Music Television 1990-luvulla - nostalgiapappa horisee jälleen

Muistatteko kun MTV:llä eli Music Televisionilla oli vielä merkitystä? Merkitystä musiikkimaun muovaajana ja merkitystä tv-ohjelmia tuottavana kanavana?

Tällainen aika oli. Jos tämä olisi fantasiaelokuva, tässä kohtaa aika viuhuisi huimaa vauhtia taaksepäin, miespolvet taantuisivat lapsiksi ja lumpsahtaisivat takaisin äitiensä kohtuihin, jotka hekin nuorentuisivat vauvoiksi asti.

Se oli 1980- ja 1990-luvuilla kun näin oli. Omaa musiikkimakuani M-telkkari pääsi muovaamaan suuremmin 1990-luvun vuosina 0-6. Vielä lukioikäisenä (1996-1999) painuin lähes joka päivä koulun jälkeen ystäväni Kimmon luokse, jossa haukuimme jokaista päivärotaation videota parhaaseen näsäviisas lukiolaispoika -tyyliin.

En yritä tässä väittää, että silloin kaikki oli paremmin. Tietenkin nyt Spotifyn ja YouTuben aikoina on verrattain helpompaa pysyä kärryillä uudesta musiikista ja katsella tai kuunnella näitä kulttuurituotteita juuri silloin kun haluaa. MUTTA nostalgiahöyryissäni pysähdyin jokin aika sitten miettimään, miten innostavaa musiikkivideoiden katselu tuolloin oli.

MTV:n tuolloisen suuruuden voi otollisen musiikkiympäristön (grunget jne) lisäksi laskea VJ:den ja erikoisohjelmien ansioksi. Liturgia lienee "alan miehille" (ja naisille) tuttu: 120 Minutes, Alternative Nation, Headbanger's Ball, MTV's Most Wanted...

Tuolloin kanavan toiminnassa oli viehättävä tekemisen meininki. Nykysilmin katsottuna se varmaan näyttäisi hiukan koksuiselta (mitä se epäilemättä olikin), mutta teinin ja varhaisteinin silmin siinä oli valtavan hienoa imua, jota tuohon aikaan ei Suomen tv:ssä olisi nähnyt edes pornokanavalla.

Harmittaa että asumme antennialueella, kyllähän noita ohjelmia nimittäin vieläkin pyöritetään jollain MTV 3,4,5 tai 6 -kanavalla. Mutta ei se tietenkään ole sama. Ajat ovat muuttuneet. Äskenkin ajattelin, että pitänee nyt sitten tutustua siihen Anna Calviin. Menin levy-yhtiönsä promosysteemiin, latasin levyn ja nyt kuuntelen sitä. Vuonna 1995 olisin nauhoittanut Kimmon kanssa monta viikkoa peräkkäin 120 Minutesia ja toivonut, että nauhalle tarttuu Anna Calvin video. Jos se olisi ns. tolkun tavaraa, odottaisin seuraavaa levykauppareissua Tampereelle ja ostaisin sen sitten. Nykyaikataululla tuossa ajassa olen jo ehtinyt siirtyä seuraavaan Calviin jota internet tuuttaa.

Irrallisina MTV-hetkinä muistan lukemattomia pätkiä Ray Cokesin Most Wantedista, Rob the Cameraman, hienot haastattelut ja vitsit joista suurin osa meni kielitajun puutteen takia ohi. Muistan Beta Bandin Inner Meet Me -videon, joka sai minut tutustumaan koko bändiin. Muistan Headbanger's Ballin Vanessa Warwickin raisun ulkomuodon kun hän haastatteli nuorta Machine Headia jossain festivaalilla. Muistan kun ensimmäisen kerran näin Deftonesin Bored-videon Alternative Nationissa ja tajusin, että TÄMÄ on minun yhtyeeni. Muistan Paul Kingin rakkauden pörisevään musiikkiin, Guided By Voicesin videot, Beavis & Buttheadin katsomisen vain siksi, että näkisi puoleni minuutin pätkiä jonkun potentiaalisesti loistavan yhtyeen videosta.

Tekihän Suomen MTV:kin lanseerauksensa jälkeen erikoisohjelmaa. Nimittäin Headbanger's Ballia. Myötähäpeä esti kokonaisten jaksojen katsomisen, mutta olihan siinä juontajan vaivaannuttavassa kiemurtelussa jotain perimmäisen heviä. Ja musakin taisi olla Nightwishia ja sen sellaista.

Silloin wanhaan hyvään aikaan ne MTV-gaalatkin olivat tapauksia, joissa näki mielenkiintoisia live-esityksiä ja KAIKKI olivat läsnä. Nyt gaalan mielenkiintoisin juttu on se, mitä Lady Gagalla on yllään. Kaikki esitykset ovat playbackia. Illan kovin yhteisesitys on NKOTB:n ja BSB:n kimppa.

Muistatteko tämän gaalaesityksen:


Aijai, ei tainnut tulla ihan niitä biisejä mitä odotettiin. Tai sitten tuli, mutta katsojasta tuntui että Metallica teki jotain vaarallista.

Sittemmin olen käynyt MTV:n päämajan lähettyvillä Camdenissa muutamaankin otteeseen. Ysärillä en olisi mitenkään osannut suhtautua siihen, että TÄÄLTÄ SITÄ OHJELMAA NYT SITTEN TEHDÄÄN. Nykyään MTV-päämaja siellä Camden Clockin lähellä näyttää melko surulliselta ysäri-reliikiltä, greizi väri- ja muotoilumaailma fasadissa ei näytä kovin 2000-lukulaiselta. Mutta ei ole ohjelmistokaan entisellään.

Olitko sinä ysäri-MTV:n vaikutuspiirissä? Rakastitko Davinaa? Oliko Maria Guzenina hotter than heaven?

Mielenkiintoinen väligallup muuten! KYSYMYS: Kaikkien aikojen hotein MTV-VJ. Kimmo, jos luet tätä niin tiedän että olet samaa mieltä:
Eden!

Noniin, mehustelkaapa nyt. Voiko nykyajan "pirstoutunut mediaympäristö" tuottaa yhtä kollektiivista turvasatamaa kuin ysärin MTV. 

Katsotaan klippi Most Wantedista ja hyristään nostalgiapartoihimme.
No perkele, pistetään saman tien Headbanger's Balliakin.

This entry was posted in ,,,,. Bookmark the permalink.

13 Responses to Music Television 1990-luvulla - nostalgiapappa horisee jälleen

 1. - says:

  Olispa mullakin nostalgiaparta :)

 2. Anonyymi says:

  NKOTBSB esiintyi AMA'seissa, ei MTV:n häppeningeissä. ;)

 3. Lauri says:

  Ray Cokesin ohjelmia on ollut ikävä. Ei ole tullut mitään mikä olisi korvannut. Olin Eurosonic-festivaaleilla pari vuotta sitten jossa Cokes juonsi pienimuotoista nuorten bändien palkintogaalaa. Tanskan nuori ihme Dúne palkittiin + jotain outoa puolalaista ganstarappia kehuttiin. Mutta Cokes oli ihan kurko höpöttäjä vieläkin

 4. dzei says:

  Chill Out Zone oli meidän porukoissa se juttu. Tuli la-su välisenä yönä. VHS:lle talteen ja sunnuntait chillailtiin Ninja Tunen, Warpin ja muiden huikeuksien tahtiin. Niitä musavideoita ei silloin nähnytkään mistään muualta.

 5. Weeps says:

  Toi Metallican veto oli kyl aikoinaan ihan huikea. Kyseinen esiintyminen ja kaikki haastatteluthan poistettiin kaikista jälkilähetyksistä kokonaan, ihan kuin bändi ei olisi koko tapahtumassa ollutkaan. Onneksi itse fiksuna poikana nauhoitin suoran lähetyksen VHS:lle, joten pystyin fiilistelemään sen parissa myöhemminkin. Ei ole tosiaan mikään enää niin kuin ennen. Oi niitä aikoja..

 6. Mahtavia muisteloja! Chill Out Zone ei tuolloin tipahtanut, maalaisjunttina en vielä tuohon aikaan Ninja Tunen tai Warpin touhuista perustanut.

  Weeps: Näin mä muistelinkin.

  Myös Smashing Pumpkinsin Tonight Tonight samalta vuodelta jäi mieleen. KOVA veto. http://www.youtube.com/watch?v=UAS6daVLT5U

  Mikä gaala tona vuonna... varjo on nykyinen tapahtuma noista ajoista.

 7. marsu says:

  oooh, ysäri-MTV! Se MTV joka ei ollut täynnä tyhjänpäiväisiä tosi-TV-ohjelmia (paitsi nyt MTV Real World, joka ei ole huttua pahimmasta päästä).

  Muistan kun kotona alko näkymään MTV niin kanavalla pyöri jatkuvalla syötöllä: Vanilla Icen Ice Ice Baby, Maxi Priestin Close to you ja
  C&C Music Factoryn Everybody Dance Now (tms), jotka ei kyllä kauheesti kilistelly kelloja. Meni hetki ennen kun tajus mitä kaikkea kanavalta edes löyty. MTV:n avulla kyllä löyty monta hyvää bändiä aikoinaan juurikin Alternative Nationin, 120 Minutesin, Headbangers Ballin ja MTV Post Modernin kautta. Mulla oli tapana nauhoitella suosikkivideoita VHS:lle, käytännössä tää tarkoitti suosikkiohjelmien aikana päivystystä tv:n ääressä kaukosäädin valmiina painamaan REC-nappulaa. Taisipa juurikin Nirvana, Pearl Jam, Alice In Chains, Soundgarden, NIN, The Pixies, Sonic Youth, The Breeders, Frank Black, Massive Attack, Tricky, Portishead ja Björk tuota kautta. Toisaalta, meillä oli Seinäjoella hyvä levykauppa joka onnistu pistämään vettä myllyyn ihan kympillä - kun mainitsi jonkun uuden ja kiinnostavan bändin niin kaupan pitäjällä oli lista "samantapaisia" joita sai kuunnella paikan päällä :)

  MTV:n huippumuistoihin kuului mm. Lisa I'ansonin Helsingissä tekemä haastattelu Faith No Moresta kun Euroopan Angel Dust-kiertue alkoi syksyllä 1992. Sekä kolmen jakson Helsingissä kuvattu spesiaali samaisesta bändistä Post Modern-ohjelmassa. Toihan oli ihan mahtavaa, varsinkin kun oli itse ollu samaisella keikalla.

  MTV:ltä nauhoitetut VHS:t on säilytettynä parissa muovikassissa, harmi vaan ei ole enää VHS-soitinta joka toimisi. Ois kiva fiilistellä tuota kaikkea :) No, ehkä noita saa jossain digitoitua...

 8. Aikanaan löysin MTV:n kautta DBTL:n ohjelmistoon ainakin Urban Dance Squadin ja Ragga Twinsin. Eli todellakin kanava liidasi aikanaan tarjonnallaan, ankaria kulttinimiä kun ovat molemmat projektit edelleen.

 9. Jari: En olisi arvannut että kanavalla oli vaikutus noinkin syvälle, hienoa!

  Ja Marsu, FNM-muisto toki hieman leijuen myös? (kateus) En ole tuosta edes kuullut aiemmin!

 10. marsu says:

  Leijuen (no jaa) mut ainakin noloillen :D
  Post Modern-ohjelman haastispätkät oli kuvattu Strand Intercontinentalin aulassa (nykyinen Hakaniemen Hilton), joten teineinä oltiin kaverien kans ihan huonona kun ei tajuttu käydä hengailemas nimmarin toivossa hotlan ulkopuolella ennen keikkaa... Näin jälkeenpäin ajatellen ehkä ihan hyvä ettei tajuttu.

  Hmm... tarviikin tsekata missä noi VHS:t voi kääntää DVD:ksi.

 11. Antti H says:

  Unscramble the anagram!

 12. JMP says:

  Mua alkaa melkein itkettää.
  Meidän kotona ei MTV näkynyt, joten katsottiin naapurin pojan kanssa heidän kotonaan MTV:tä videot nauhoitusvalmiudessa tuntikausia päivässä. Ja muistan todellakin sen, että yöllä tuli kaikista sekavimmat/sairaimmat videot, joita metsästimme innoissamme. Hauskaa oli se, että meillä molemmilla oli muutaman vuoden vanhemmat sekä muutaman vuoden nuoremmat veljet, joten myös heidän musiikkimakunsa on vaikuttanut syvälle omaan muistijälkeeni. Nuoruudessamme on käyty läpi lukuisat eri musiikkigenrejen fanitusvaiheet. MTV:n gaalat oli hienoja elämyksiä ja MTV:n erikoisohjelmissa oli liikuttavan aito meininki.

  Kiitos vielä mahtavasta kirjoituksestasi. MTV todellakin oli ainakin minun ja läheisteni "kollektiivinen turvasatama".

 13. Kiitos palautteesta JMP, ja tuo oman kodin MTV:ttömyys kuulostaa kyllä traumaattiselta kokemukselta!

Leave a Reply

Hei kommentoija! Arvostaisin suuresti jos et kommentoisi anonyyminä, se jotenkin vähentää kommenttisi arvoa. Minä esiinnyn nimelläni, esiinny sinäkin.
T: Jussi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...