Arvio: Miksi Sillan kolmas kausi on niin onnistunutJoskus äidinkieli pettää, ei voi mitään. Nytkin mietin, voinko käyttää tuota otsikon lausetta toteavassa muodossa, eikä kysymyslauseena. Mielestäni voin. En #muuten oikeastaan koskaan oikolue näitä tekstejä, vaikka kirjoitankin tätä blogia osaksi ylläpitääkseni kirjoitustaitoa. Keskityn enemmän kirjoittamisen rytmiin ja rutiiniin. Joten pahoittelut kirjoitusvirheistä. Tuhahtelen niille muiden teksteissä, mutten korjaa niitä omistani. Hieno mies.

ENIHUU.

Kielletty ilmaisu. 

Kosmologisista muutoksista sen verran:

Älkää välittäkö tuosta. Vanha juttu. Tässä tekstissä ON JUONIPALJASTUKSIA, joten jos et ole katsonut kuutta jaksoa, saattaa olla riski että pilaan jotain. En mitään isoa juonenkäännettä, mutta joku yksityiskohta saattaa vahingossa livetä. Hahmojen muutokset kauden edetessä ovat myös käsittelyssä.

Piti tuosta Sillasta kirjoittaa. Tiedän, jaksoja kolmannelta kaudelta nähtynä vasta kuusi, MUTTA uskallan silti lähteä kehumaan. 

Lähtökohdat eivät suinkaan olleet itsestäänselvän kehuvat, sillä kuten Silta-fanit kauhuissaan lukivat, Martin Rohdea ei kolmannella kaudella nähdä, koska häntä esittävä näyttelijä pyysi liikaa massia (ehkä saman verran kuin Saga Norénin näyttelijä), mutta Martinin hahmo sai todeta, että Saga on tämän sarjan tähti, eikä kukaan muu.

Paitsi että nyt Martinin korvaaja Henrik on osoittautunut ehkä vielä Martiniakin kiinnostavammaksi hahmoksi. Tuntuu kamalalta sanoa näin, koska rakastin Martinia, mutta ehkä juuri siinä on syy. Henrikiä en todellakaan rakasta, mutta hänen haavaisuutensa ja herkkyytensä on paljastunut kauden edetessä upealla tavalla.

Eli käsikirjoittajilla ei jäänyt sormi suuhun, vaan Martinin tilalle tuotiin vielä upeampi hahmo. Pitää myös muistaa, että käiskirjoittajat leikittelivät ajatuksella Martinin korvaajasta, kun ekassa jaksossa hänen tilalleen kaavailtu (tylsä) eukko räjäytettiin taivaan tuuliin Varg Vikernesin näköisen ex-sotilaan kotitekoisella pommilla. 

Mutta siis, MIKSI tämä kolmas kausi on niin onnistunut?

Kaikki lähtee jälleen kerran käsikirjoituksesta. Kaavamaisessa sarjassa kolmas kausi saattaaisi vaikuttaa jo hyvinkin tyhjiinpumpatulta, mutta osin henkilömuutoksista, osin käsikirjoittajien yleisestä neroudesta johtuen kolmas kausi on jo piessyt kakkosen maanrakoon - ja rytmissä ollaan ohitettu jopa ensimmäinen kausi.

Hahmot ja näyttelijävalinnat ovat myös onnistuneita. Ilmeisesti sarjan näyttelijät eivät ole myöskään kotimaidensa suurimpia tähtiä, mutta varsinkin suomalaisena katsojana on mahtavaa miten heillä ei ole entisten rooliensa painolasteja. Minulle Saga on Saga, eikä kukaan muu.

Miettikääpä jos tämä tehtäisiin Suomessa, ja jollain ihmeen kaupalla onnistuttaisiin tekemään aidosti hyvä käsikirjoitus ja ohjaajakin osaisi hommansa. Sitten murhapaikalle hipsisi Hissu Hietalahti etsiväntakissaan. Jussi Vatanen näyttelisi epäiltyä. Ei se nyt vaan vittu toimisi, vaikka molemmat ovat erittäin lahjakkaita näyttelijöitä. 

Toisaalta - sivuasiana - jos miettii House of Cardsia, niin Kevin Spaceyn kyvyt kyllä ottivat sen roolin omakseen. En minä Keyser Sozea miettinyt, tai Spaceyn muitakaan rooleja.

Henkilögalleriasta vielä: Neljännen jakson kohdalla tuntui, että käsikirjoittajat rullaavat itsetarkoituksellisesti mukaan lisää hahmoja, ja ehkä toivovat voivansa jossain vaiheessa yhdistää LANGAT, mutta kuudennen jälkeen olen jo aivan varma, ettei hahmomeri ole alkuunkaan liioiteltu. 

Ja miten hienoja ne hahmot ovat! Koska sarja on Skandinaviasta, ei Amerikasta, kaikki on paljon raadollisempaa, mutta toisaalta monitahoisempaa. Mitä pokeria pelaava nörtti vielä tekee? Entä nais-Persun hämärä aviomies? Mikä stalkkeri-hautausurakoitsijan lopullinen panos on? 

Puhumattakaan siis Henrikistä, Sagan parista, jonka perhekuvio on MAH TA VA! Ja murhat taideteoksina?? MITÄ MITTÄÄ! Oikeasti pitkästä aikaa katson tv-sarjaa jännityksestä jähmettyneenä, enkä vain "kahlatakseni tämänkin läpi", jotta voisin sitten kommentoida sitä Twitterissä.

Luin jo tokan jakson jälkeen Twitteristä moitteita, että hohhoijaa, on epäuskottava sarja. MUTTA minusta tässä kolmannessa kaudessa on hienoa juuri se, että siihen on tuotu sopivasti amerikkaa mukaan. Siis sellaista sopivasti sivuliirtoon lähtevää meininkiä, että kurveissa tulee ihan hitusen rumaa jälkeä. Olemme nähneet riittävästi ruotsalaisia wallandereja ja muita ankeita mököttäjiä, tässä sarjassa saa olla vähän jazzia!

Sivumennen sanoen olen todella kyllästynyt ajatukseen "scandinavian noirista" vai mitä hittoa ne sadat dekkarit nyt ovatkaan, mutta kuten sanoin, on Sillassa pimeisiin maisemiin ja sateiseen merenrantaan onnistuttu tuomaan mukavasti svengiä.

Ja Sagan perhe. Voi pojat. Olin hieman skeptinen siitä, kannattaako Sagan hahmoa yrittää syventää, mutta kansakoulunopettaja-main bitch-poliisipäällikön ja äidin puristuksessa Sagan mielipuolisuus rutistuu ihanasti pintaan. Ja hakeutui vielä Henrikin viekkuun! Vaikka sexy vaimo kummittelee vieressä yöpaidassaan!

AI AI!

JÄLKIKÄTEIS-EDIT: Piti vielä sanoa, että se lopullinen murhaaja on - jos ei nyt sivuasia niin ainakin ei ainut asia mitä lopuilta jaksoilta odottaa. Tavallaan juoni pyörisi eteenpäin ilman sitä näkymätöntä pahistakin, ihan vain katsellessa että miten jo esitellyille hahmoille käy. Toivotaan ettei syyllisen paljastuminen ole lopulta sellainen "äh"-lässähdys.


This entry was posted in ,,,. Bookmark the permalink.

5 Responses to Arvio: Miksi Sillan kolmas kausi on niin onnistunut

 1. Sara says:

  Mustakin kolmoskausi on ollut aivan timanttinen. Itse en tykännyt Martinista yhtään hahmona, mutta rakastin sitä, miten hänen ja Sagan dynamiikka ja kemia toimivat.

  Mutta sitten tulee Henrik, jonka kanssa pelittää vielä paremmin! Tykkään kyllä Henrikistä tosi paljon, vaikkakin toivon että sen ja Sagan suhde pysyy fuckbuddy-/työparitasolla eikä syvene joksikin parisuhdeviritelmäksi, joka räjähtää käsiin neloskauden lopussa tms. Ja se perhekuvio on kyllä mielenkiintoinen.

  Myös hahmojen vyörytys sarjaan toimii ja odottelen, miten kaikki kietoutuu yhteen. Ainoan moitteen annan sille, että Freddie Holstin näyttelijä oli isossa roolissa tanskalaisessa 1864-sarjassa ja näen ko. sarjan hahmon vain koko aika kun Holst on ruudulla.

 2. Satu says:

  Mä en uskaltanut lukea tekstiä, koska katson kaikki kolmoskauden Sillat putkeen talvilomalla. Enkä malttaisi odottaa... Eka ja toka kausi veivät ihan mennessään ja siksi onkin upeaa kuulla että kolmonen on loistava siitä huolimatta, että Sagan jeparikaveri joutui linnaan.

 3. Jussi says:

  Kiitti kommenteista arvon leidit
  Sara: En jaksa uskoa et tässä tapauksessa se menis miksikään parisuhdeveivaamiseksi, sen verran oudot lähtökohdat molemmilla tähän suhteeseen on. Mut selvästi käsikirjoittajat aikovat syventää tätä suhdetta.
  Satu: ihailtavaa mielenlujuutta. Me katsotaan tämä myös aina Areena-äppi/Chromecast-yhdistelmän avulla telkkarista sitten kun ehtii (tv-esitys su klo 22 ei sovi), ja on outoa kun voi katsoa vain yhden jakson kerrallaan.

 4. Minulla on jotain kertoa teille !!! On suuri ilo sydämessäni, jonka haluan jakaa kaikkien kanssa. Nimeni on Caroline Webb Yhdysvallat. Minulla oli väärinkäsityksen rakastajani viime vuonna joka johti meidät hajottaa ja hän ei koskaan halunnut kuulla ääntäni uudelleen. Hän näki kauniin naisen, jonka hän löytää enemmän kauniimpi kuin minä, mutta ajan mittaan tapasin god Baalam Hän on suuri loitsu pyörän. Otin yhteyttä häntä läpi hänen sähköpostiosoitteensa ja selitti kaiken hänelle. Hän sanoi, että minun ei pitäisi huolestua, että rakastajani tulevat takaisin minulle polvillaan kerjäämässä anteeksiantoa ennen 24 hours.My suurin ilo on, että nyt hän todella tuli takaisin minulle ja putosi polvilleen kerjäämässä anteeksiantoa, ja tänään olemme onnellisia ja hän myös parantaa siskoni rintasyöpä. Onko sinulla mitään ongelmaa? huolehdi enempää, koska godbaalam voi tarjota kestäviä oikeinkirjoituksen ratkaisun ongelmia:
  Jos haluat ex takaisin.
  Haluat edistetään omassa toimistossa.
  Jos haluat parantua HIV, Syövät ja muita sairauksia.
  Haluatko olla rikas.
  Haluatko miehesi / vaimo on sinun ikuisesti.
  Jos tarvitset taloudellista tukea.
  Palauta te huijatuksi tai menettänyt rahaa takaisin.
  Jos haluat erota tai lopettaa avioero.
  Raskaus oikeinkirjoituksen raskaaksi vauva
  jos haluat voittaa huolestuttavaa oikeustapaukset
  Jos haluat saada cured HIV, Syövät ja paljon muuta
  Jos haluat voittaa lotossa
  Yhteydenotto Suuri godbaalam sähköpostitse: godbaalamtemple@gmail.com

 5. 7 vuoden avioliiton jälkeen mieheni jätti minut kahdella lapsella. Tunsin, että elämäni oli päättynyt melkein itsemurhan, olin emotionaalisesti alas pitkään. Kiitos oikeinkirjoittajan nimeltä profeetta john, jonka tapasin verkossa. Yhdessä uskollisena päivänä, kun selaillen internetin välityksellä, jotkut todistivat, että hän toi Ex-rakastajansa takaisin. Jotkut todistivat, että hän palauttaa kohdun, parantaa syöpäsairautta ja muuta sairautta, jotkut todistavat, että hän voi loitsata loitsun ja lopettaa avioeron. pian. Olen myös törmännyt yhteen todistukseen, kyseessä oli Marie-niminen nainen, hän todisti, kuinka hän toi takaisin Ex-rakastajansa alle kaksi päivää, kun otin yhteyttä, hän lupasi palauttaa avioliittoni takaisin ja vain kaksi päivää rukousta hän toi takaisin mieheni liittyäkseen minulle ja kiittää profeetta john hänen postissa .... holyprophet8@gmail.com

Leave a Reply

Hei kommentoija! Arvostaisin suuresti jos et kommentoisi anonyyminä, se jotenkin vähentää kommenttisi arvoa. Minä esiinnyn nimelläni, esiinny sinäkin.
T: Jussi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...