Lukuvinkki: Harper Lee - To Kill a Mockinbird (Kuin surmaisi satakielen)Klassikoiden kahlaaminen jatkuu. Jos olette lukeneet tätä blogia pitkään, tiedätte että minulla on sanonta joka kuuluu "kirjallisuuden klassikot eivät yleensä petä". Harper Leen rakastettu To Kill a Mockinbird tekee poikkeuksen tähän viisauteen.

Tartuin kirjaan tietysti siksi, että Harper Lee julkaisi jatko-osan tälle kirjalle, minkä johdosta Mockinbirdistäkin kirjoiteltiin jälleen lehdissä. Facebookin raati suositteli kirjaa myös, joten rohkaistuin.

Tiesin, että kirja taklaa jollain tavoin rotusorron kysymyksiä Yhdysvalloissa. Pelkäsin kirjan olevan nyyhkivä moraaliteetti, mutta tavallaan se oli jotain vielä paljon tylsempää.

Harper Lee on nimittäin päättänyt näyttää maailman epäkohtia kahden lapsen - Scoutin ja Jemin - perspektiivistä. Lapset asuvat (muistaakseni) Alabamassa, joten he vääntävät Etelän murretta, ja kummastelevat ihmisen pahuutta.

Ratkaisu tuntuu jotenkin lapselliselta, varsinkin kun Etelän murretta parodisoidaan niin usein yksinkertaisten junttien murteena. Niinpä kirjasta muodostuu tahattoman koominen kokoelma yksinkertaisen pienen ihmisen yksinkertaista ihmettelyä. "Pa why they gooon deew baaaawd duu daaad maan".

NO EN OSAA kirjoittaa sitä murretta, mutta tuollaista se on.

Lopussa tarina jotenkin avautuu, vaikka siinäkin pelataan ärsyttävästi lapsen näkökannalla, ja sillä etteivät aikuiset kerro lapsilleen kaikkea, vaan jättävät lapset pohtimaan asioiden todellista puolta.

Populaarikulttuurin tuntemusta kirjan lukeminen toki paransi. Jemin ja Scoutin naapurissa asuu mystinen Radleyn perhe, jonka Boo-poikaa ei koskaan nähdä ulkona. Boo Radley's!

Myös perheen ärsyttävän hiljainen-mutta-viisas isähahmo Atticus Finch on muistaakseni saanut lainata nimensä jonnekin.

Jos haluat lukea lastenkirjamaisen ja 2010-luvun ihmisen näkökulmasta mustavalkoisen moraliteettisadun, lue tämä. Muuten: Älä lue.

Jos päätit, että haluat lukea kirjan, suosittelen tilaamaan kirjan Suomalainen.comista tämän linkin kautta - pistävät näet minulle pienen bonarin siitä että linkkasin. Kirja on sinulle ihan saman hintainen kuin muutenkin (9,95€ pokkarina).


This entry was posted in ,,. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Hei kommentoija! Arvostaisin suuresti jos et kommentoisi anonyyminä, se jotenkin vähentää kommenttisi arvoa. Minä esiinnyn nimelläni, esiinny sinäkin.
T: Jussi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...