Miksi laulaminen on niin aliarvostettua?

Mietin usein, miten vahingollista monen artistin uralle on se musiikkijournalismin ja kenties artistien itsensä luoma klise, että on tärkeätä tehdä biisejä itse. Varsinkin jos on soolo-popartisti, jossain vaiheessa varmasti nostetaan esiin kulma "hän tekee biisinsä itse". Tai sitten se valitaan uuden levyn markkinointikulmaksi: "Nyt hän on tehnyt yhä enemmän biisejä itse".Haastattelin kerran brittilaulaja Katie Meluaa (tilataksissa Helsinki-Vantaalta Pöllölaaksoon, hän oli tosi kaunis) joka lausui osuvasti tästä aiheesta seuraavaa:

Why is singing so underrated?

Niinpä! Kuten Voice of Finlandista esimerkiksi kuulemme, laulaminen ei ole helppoa! Vaatii taitoa, näkemystä ja harjoittelua tehdä biisistä omansa, saada luotua siihen henki ja tarkoitus. Katie oli itse säveltänyt biisejä, mutta oli myöhemmin päättänyt antaa enemmän tilaa muille säveltäjille.

Ei Frank Sinatralle ollut tärkeätä päästä säveltämään. Hänen vahvuutensa on tulkinta, laulaminen. Varmasti hän olisi saanut levy-yhtiölle vietyä läpi ajatuksen, että hän on suuri stara, hänen täytyy säveltää. Itse asiassa hänen nimensä on seitsemän biisin sävellyskrediiteissä, mutta kuuleman mukaan hän kirjoitti niihin vain sanoja.

Sinatran aikana ei oltu vielä luotu tätä pop-tähtien puolustusmekanismia. Hän tiesi, että hänen tulee keskittyä siihen minkä osaa parhaiten.

Toki minä tiedän mistä laulamisen aliarvostus johtuu. Varsinkin Suomessa "tehtyjen" pop-tähtien kulttuuri on todella nuori. Heistä yritetään tehdä "aidompia" ja menestyksensä paremmin ansaitsevia sillä, että he MYÖS säveltävät, vaikka tosiasiassa pop-tähden kannattaisi (jos ei satu olemaan Chisu) keskittyä seulomaan mahdollisimman hyviä muiden sävellyksiä, ja tehdä niistä biiseistä omiaan. Koska se on vaikeata, eikä mitenkään automaattista.

Älkää siis aliarvostako laulamista. Pop-artistin työ ei ole "vain" käydä aukomassa suutaan studiossa jonkun muun sävellyksen päälle. Hänen työnsä on tehdä biisistä omansa, herättää se henkiin, tehdä siitä suuri. Ja sitä työtä meidän on syytä kunnioittaa.

Olen puhunut.

Jälkihuomautus: Ei minulla tietenkään ole mitään sitä vastaan jos popparit säveltävät itse kappaleensa. Hienoa. Mutta en ODOTA, että kaikki pitäisi säveltää itse kappaleensa.


This entry was posted in ,,. Bookmark the permalink.

3 Responses to Miksi laulaminen on niin aliarvostettua?

  1. Olivia says:

    En ole tullut ajatelleeksi tällaista näkökulmaa, kiitos silmät aukaisevasta postauksesta! :D

  2. Kiitos palautteista Olivia ja Suvi!

Leave a Reply

Hei kommentoija! Arvostaisin suuresti jos et kommentoisi anonyyminä, se jotenkin vähentää kommenttisi arvoa. Minä esiinnyn nimelläni, esiinny sinäkin.
T: Jussi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...