Kirja-arvio: George R. R. Martin - Game of Thrones

Itsepäisesti en uskonut, että tämä voisi olla hyvää fantasiakirjallisuutta, kun en ole sellaista juuri Tolkienin tai Gaimanin lisäksi lukenut (huonoa tai keskinkertaista sitäkin enemmän).

Vaadittiin siis tv-sarja ja Image-lehden mainio hehkutusjuttu tästä kirjasarjasta ennen kuin tartuin toimeen. Tilasin tosiaan Kindlestä kerralla neljän kirjan kimpan (viides osa ilmestyy heinäkuussa), mitä lukiessa meneekin varmaan koko kesä, sen verran paksuja niteitä nuo ovat.

Aion tosin lukea jokaisen kirjan välissä jotain muuta, eihän sitä pelkällä fantasialla elä. Tämän ensimmäisen osan jälkeen Brett Easton Ellisin Less than Zeron, jonka luin pätkittäisesti kauan sitten, on aika uusinnalle.

Mutta Game of Thrones: Tv-sarjaa en ole katsellut, enkä varmaan katsokaan ennen kuin kaikki kirjat on luettu. Kirjasarjan nimi on A Song of Ice and Fire, ja tv-sarja perustuu siis tähän ensimmäiseen osaan. Kirja on tosiaan huomattavasti enemmän aikuisille suunnattu kuin jotkut davideddingsit ja margaretweissit, joissa sankarillinen pellavapää ja vähän hassu ja mystinen taikuri vaeltavat ympäri mantuja etsimässä jotain taikaesinettä ja pelastavat siinä samassa kuningaskunnan ilkeältä rodulta/suvulta ja tappavat pari lohikäärmettä.Toki tässäkin on jonkin verran niitä piirteitä jotka fantasiassa niin ärsyttävät: "Hyvät" miehet ovat niin kunniallisia, että heidän hahmoistaan poistuu kaikki inhimillisyys. Onneksi kirja sentään etenee vuorotellen eri ihmisten näkökulmasta, jotka ovat eri puolilla tätä "valtaistuinpeliä". Fantasiakirjoista on väsynyttä etsiä jotain analogioita nykymaailmaan, mutta silti tässä on ehkä jotain enemmän kuin vain viihdettä, joka ei viimeisen sivun jälkeen jätä muuta kuin tyhmän olon.

Pituutta sopii jälleen ihmetellä. Tai no, myyntinäkökulmastahan se on tietenkin ilmiselvää, mutta eikö muka KUKAAN fantasiakirjailija osaa kirjoittaa tarinaa, joka mahtuisi yhteen 1000 sivun kirjaan? Minä kyllästyn helposti, enkä haluaisi joutua kahlaamaan viimeisiä osia - varsinkin kun se viides kin osa on tulossa.

Koukuttava Game of Thrones tietysti on, eikä juoni onneksi ole ennalta-arvattava tai cliffhangereihin perustuva. Martin käyttää sitä paitsi kieltä kekseliäästi, sopivasti wanhalta calscahtavia ilmaisuja viljellen.

Jos siis etsit OIKEASTI hyvää fantasiakirjallisuutta, älä etsi enää. Jos taas et ole koskaan lukenut fantasiakirjoja, mutta pidät Lord of the Rings -elokuvista mutta Tolkienin kirja tuntuu liian hankalalta, lue Game of Thrones.


Ps. Kun googlasin kuvahausta kirjan kantta, tyrkytti google Daenerys-nimisen maanpaossa olevan prinsessan kuvaa. Tästä naisesta tv-sarjan parissa viihtyvät nörtit siis tykkäävät, tai ainakin häntä on paljon haettu.

This entry was posted in ,,,. Bookmark the permalink.

2 Responses to Kirja-arvio: George R. R. Martin - Game of Thrones

  1. Mulla on vielä hieman kesken tämä ensimmäinen osa. En tv-sarjan tajutessa alkanut kyseessä olevan kirjasarjan pohjalta tehty juttu, joten jouduin keskeyttämään sarjan katsomisen ja kävin hakemassa kaupasta 4:n kirjan boksin.

    Sivumäärä pääsi hieman yllättämään, odotin noin 400 per nide. Yllätys tuli myös näkökulman vaihtamisesta joka luvussa, mutta siihen tottui melko nopeasti. Tosin odotan jännityksellä montako uutta näkövinkkeliä meille tarjoillaan ja miksi juuri nuo näkövinkkelit. Heviä settiä joka tapauksessa, olen miettinyt muiden teosten lukemista välissä minäkin.

    Hyvä tämä ensimmäinen osa ainakin on, mutta sarja on ilmestynyt varsin hitaasti. Jos osia on todellakin tulossa vielä 3, niin miten vanhaksi tässä täytyykään elää.

  2. Fanithan ovat pelänneet, että kirjailija kuolee ennen kuin saa sarjan loppuun, on nimittäin jo vanha mies.

    En pidä kiirettä muiden osien aloittamisessa, muhikoot Kindlessä :D

Leave a Reply

Hei kommentoija! Arvostaisin suuresti jos et kommentoisi anonyyminä, se jotenkin vähentää kommenttisi arvoa. Minä esiinnyn nimelläni, esiinny sinäkin.
T: Jussi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...