Testissä: Google Chromecast

Olen monta vuotta siirtänyt läppärin kuvaa televisioon HDMI-piuhan ja sen Macbookin näyttöporttiin sopivan sovitinpalikan avulla. Pari viikkoa sitten kävi kuitenkin niin, että tuo sovitinpalikka meni rikki.

Googlatessani varaosaa sattui silmään, että Google Chromecast on nyt saatavilla myös Suomessa. Sen voi joko tilata Googlelta tai ostaa yksinoikeudella Gigantista (tai ainakaan sitä ei ole missään muualla myynnissä). Tämä ei ole Gigantin mainos, mutta sieltä kävin palikan joka tapauksessa ostamassa.

Tiesin laitteesta kattavan esittelysivun perusteella kaiken tarvittavan, mutta huomasin että myyjä ei tiennyt. Ei se mitään, kävin ostamassa sen Gigantista koska halusin laitteen tänään, en ihmiskontaktin vuoksi.

Chromecast maksaa 35 euroa, mikä oli yksi pääsyistä valita juuri se, eikä esimerkiksi Apple TV. Halpa! Laita on näppärän näköinen, tosin kun kiinnitin sen tv:n HDMI-porttiin, se jäi kokonaan piiloon. Ainut mainoskuvan aiheuttama harha on, että Chromecast tarvitsee virtaa pienellä USB-johdolla joko television USB-portista tai adapterin kanssa töpselistä. En ymmärrä tekniikkaa, mutta eikö ole mahdollista ottaa HDMI-portista tarvittava virta? Olisi näppärämpää.

** Korjasin tähän virheellistä tietoa Apple-TV:stä, väärinkäsitys, pahoittelut, ja kiitos Twitterin tietäjille **

Apple TV:n omaa appia käyttäessä Netflixistä on saatavilla vain Suomi-versio, mutta Airplaylla voi lähettää silläkin läppärin kuvaa telkkariin - ja silloin siis esimerkiksi Mediahintin avulla jenkki-Netflix pyörii. Mediahint - näin minulle kerrottiin - on tosin muuttumassa maksulliseksi, joten täytyy Chromecastinkin kanssa etsiä joku toinen vaihtoehto. Kyllä niitä ilmaisia vastaavia ilmaantuu markkinoille aivan varmasti. Apple-TV vertailu on siis hinnan osalta helppo päätös, toisaalta siinä on monipuolisten tarpeiden ihmisille enemmän vaihtoehtoja.

Kommentoikaas #muuten Apple-TV-ihmiset, onko se läppärin matskun peilaaminen Airplayn avulla telkkariin toimiva ratkaisu? Pätkiikö kuva? Pystyykö esim. Areenaa, Katsomoa tms. siedettävästi katsomaan?

Chromecastin asennus ja käyttö on todella naurettavan helppoa. Paketissa oli kolmiosaiset ohjeet, ja ruudulle ilmestyvät ohjeet auttoivat eteenpäin. Laite oli käyttövalmis kirjaimellisesti kolmessa minuutissa. iPadille ja iPhonelle asensin myös Chromecast-appin, mikä rupesi toimimaan moitteettomasti.Sisällön siirto onnistuu läppärillä vain Chrome-selaimesta. Selaimeen ilmestyi Chromecast-lisäosan asennuksen jälkeen pieni nappi "Cast this tab", joka on vasta beta-vaiheessa. Netflixissä ja YouTubessa Chromen kautta näytettynä on Cast this -nappi, joka toimii paljon varmemmin kuin tuo "Cast this tab". Esimerkiksi Yle Areenassa ei ole vielä natiivitukea tuolle, mutta on ilmeisesti tulossa. Nytkin Yle Areenan castaus tosin toimii, mutta aika heikkolaatuisesti verrattuna Netflixin ja YouTuben natiivitukeen.

Kännykän tai iPadin kautta homma toimii tuetuissa appeissa. Tämä saattaa olla hyvä syy tutustua Google Play -leffavuokraamon tarjontaan, kun sen pystyy heittämään suoraan ruutuun. CASTAAMAAN saatana!

Vikoja: Jostain syystä Chromecast kieltäytyi läppärin kautta castaamaan (noniin, tehdään siitä uus enkkuverbi twiittaamisen jne. kylkeen) Family Guyn jaksoa. Ruudulle tuli ilmoitus, että tätä sisältöä ei voi castata. MITVIT.

Hieman myös epäilen sitä, miten paljon Chromecast varastaa wifistä kaistaa ollessaan toimimattomana, olen jotenkin havaitsevinani että iPhonen wifi-yhteys hitailee.

Päivän käytön perusteella yleiskokemus on kuitenkin ERITTÄIN positiivinen.  Apple TV on ronskisti kalliimpi, joskin monipuolisempi ominaisuuksiltaan. Omat tarpeeni ovat kuitenkin melkeinpä täysin Netflixin ja Yle Areenan siirtämisessä televisioruutuun, joten kun tuo Areena-tuki saadaan, niin tämä on minulle täydellinen laite.

Twitterissä Jani Lilja kommentoi, että hänen YouTube-käyttönsä on Chromecastin myötä kasvanut tuntuvasti. TÄmä on helppo uskoa. Hauskimmat kotivideot on vuosia ollut Nelosen suosituimpia ohjelmia. YouTube on täynnä ihmisten kuratoimia omia Funniest videos -listoja, joita voi katsoa silloin kun haluaa, ja siis myös telkkarista, iPad kaukosäätimenä.

Teknisiä ongelmia/pätkimistä varmaankin tulee tulevaisuudessa esiintymään, mutta toivottavasti vähenevässä määrin. Langaton yhteys on kuitenkin aina langaton -> piuha on varmempi.


JÄLKIKIRJOITUS: WHAT DA FAK??? Chromecast on viisaudessaan ESTÄNYT Mediahintatun (joka muuten on muuttunut maksulliseksi) sisällön castaamisen. "Nimike ei ole saatavilla", lukee vaan.

Saatanan rotat, sanon minä. Voi olla et pitää sittenkin ostaa Jenkki-Flix sisältöä varten ihan rehti HDMI-piuha (tai siis se MBP-lisäosa).

This entry was posted in ,,. Bookmark the permalink.

8 Responses to Testissä: Google Chromecast

 1. Chromecastia on ainakin aiemmin saanut myös Verkkokauppa.comista, vaikka jostain syystä ei nyt näyttäisi olevan saatavilla tosiaan.

 2. Apple TV:llä toimii hyvin oikeastaan kaikki muu peilaus, paitsi esim. lätkän striimaaminen Yle Areenasta airplayn kautta oli melko tuskaista pätkimisen takia. Pientä nykimistä. Ei auttanut WLAN-optimoinnit, eikä ollut koneesta tai selaimesta johtuvaa. Tämän tekstin innoittamana ainon kuitenkin antaa tälle Chromecastille mahdollisuuden. Huomattavasti halvempi vaihtoehto ja ajaa selvästi asiansa. Airplayssa oli tuki se hyvä, että sillä pystyi peilaamaan ns. ihan mitä vaan millä tahansa Applen laitteella. Näkyi kyllä hinnassakin.

 3. Jussi says:

  Kiitos kommentista Jukka! Itsekin olisin varmaan tuota Apple TV:tä harkinnut ilman tätä, tosin se hinta on kyl aika kova. Nyt 20€ piuhaan verrattuna 35€ ei ole kovin paha.

 4. Unknown says:
  Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
 5. Samu R. says:

  Kiva. Nyt mun turpa on taas tossa isosti eikä auta vaikka kommentin poistinkin. MUTTA kommenttini oli se, että hankin Apple TV:n pääsääntöisesti langattomaksi vastaanottimeksi Spotifyn kuunteluun ja tästä tehtävästä se onkin moitteetta suoriutunut. Olen satunnaisemmin katsellut urheilu streamejä sekä areenaa/ruutua/youtubea eikä airplayn kanssa ole ongelmia ilmenny. Pätkimiset on johtuneet enemmin huonolaatuisista streameistä.

 6. Jussi says:

  Äh, sori Samu, oon yrittänyt saada tota Google+ -bugia pois mutta ei perkele onnistu.

  Kiitos kumminkin kommentista! Itse asiassa mun piti selvittää onnistuuko Spotifyn kuuntelu Chromecastin kautta, ja selvisi että jos käyttää selaimessa Spotikkaa niin se onnistuu.

 7. Pieni tarkennus aiempaan kommenttiin: Tuli itse asiassa tänään käytyä verkkiksessä ihan muilla asioilla ja bongasin Chromecastia siellä ihan hyllyssä varmaan tusinan verran. Ja jostain syystä näkyy nyt verkkosivullakin.

 8. Tomi says:

  Chromecast kiinnostaa, mutta ehdin jo aikoja sitten AppleTV:n ostaa, millä olen katsonut Ameriikan maiden Netflixiä ihan sillä applikaatiolla, mikä siihen on asennettu. Ei tarvetta MediaHintille, pikaisella googlettamisella löytyi helpohkot ohjeet.

  Itse en ole läppäriltä kokeillut peilailla, mutta iPhonesta ja iPadista on toiminut niin hyvin kuin verkko on vain antanut periksi. Jos ei peilaus esimerkiksi jostain lähetyksestä ole onnistunut, vika on ollut lähetyksessä.

Leave a Reply

Hei kommentoija! Arvostaisin suuresti jos et kommentoisi anonyyminä, se jotenkin vähentää kommenttisi arvoa. Minä esiinnyn nimelläni, esiinny sinäkin.
T: Jussi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...