Lego Friendsin ja Lego Cityn erot - eli mitä lapset haluavat leluiltaan

Kun tämän kirjoituksen sisältämä ajatus pari viikkoa sitten tuli mieleeni, ei siitä pitänyt tulla blogikirjoitusta. Mutta kun ajatus edelleen huvittaa, päätin kertoa siitä muillekin.

Pohjana lukijalla pitäisi olla hieman tietoa nyky-Legoista, mutta jos sitä ei ole, niin autan: Lego Friends on selvästi enemmän tytöille markkinoitu (pastellisävyt, kaikki hahmot tyttöjä, jne) sarja, kun taas Lego City on sinisine paketteineen ja perinteisine Lego-ukkoineen enemmän pojille markkinoitua kamaa.

Olen yleisesti ottaen sitä mieltä, että keskustelu "tyttöjen ja poikien leluista" on ihan aiheellinen, eikä mitään ylitasa-arvoista hömpötystä. On tylsää, että leluista tehdään räikeästi jomman kumman sukupuolen näköisiä, niin että lapset varmasti oppivat, että jotkut jutut ovat tytöille, jotkut pojille.

Se ei ole kuitenkaan pointtini tällä kertaa.

Pointtini on se, että vaivihkaa Lego onkin päättänyt maalata Lego Friendsien (eli lähinnä tyttöjen) maailmasta aivan helvetin coolin, kun taas Lego Cityn (eli lähinnä poikien) maailma on jäykkä, virkaintoinen ja insinöörimäinen.

Tajusin tämän, kun seurasin millaisia Legoja rakas tytärpuoleni toivoi joululahjaksi. Friendsejä tietysti, vaikka olen skandinaavishenkisenä sukupuolineutraaliuteen hellästi ohjaavana aikuisena näyttänyt hänelle myös katalogien kaikki muut Legot.

Veljenpoikani sen sijaan toteutti sukupuoltaan toivomalla Lego Cityjä. Lähdin niitä ostamaan. Mitäs täällä on tarjolla? Poliisiauto, paloauto, poliisiasema, tietyöläisiä, palokunnan helikopteri, poliisit jahtaavat rosvoja, autonkuljetusauto ja varikkoauto. Kuinka velvollisuudentuntoista! Äkkiä hommiin pojat, yhteiskunta kutsuu! Äkkiä tutkinto, työpaikka, farmariauto, palvelkaaaaaaaaa, suuret ikäluokat tarvitsevat eläkettä!

Kuva: Lego


Entäs Lego Friendsit sitten? Lapsi sai lahjaksi muun muassa vitun päheän RANTATALON. Kaksikerroksisessa talossa on upea terassi, jossa kaksi säädettävää aurinkotuoli ja martinin näköiset drinkit pöydällä. Koko homma vaikuttaa ihan Scarfacelta!

Toinen lahjukseksi saatu Friends-kokonaisuus on viidakon tukikohta. Homma on naamioitu sairaalaksi, mutta tarvitaanko sairaalassa suoraan kumiveneeseen johtavaa pakoliukumäkeä tai tähystystornia, jonka kaukoputki on katsojasta riippuen joko kaukoputki tai konekivääri? Vai olisiko tämä johonkin muuhun tarkoitukseen tehty hideout?

Samassa sarjassa on myös tukikohta, joka on piilotettu suihkulähteen taakse. Luolasta löytyy valtava arkku täynnä timantteja.

Veritimantteja.Muutenkin koko hommasta tulee mieleen ne Beach-elokuvan pahikset, jotka kasvattavat huumeita viidakossa. Ja kun massia tulee, elämäntyyli on leveä. #Lapsi ei tietenkään näe asiaa niin, mutta itse olin aivan varma, että jossain kohtaa ohjetta pöytään kiinnitetään pieni muovinen pussukka täynnä valkoista jauhetta.HYVÄ! Tämä on HYVÄ! Ei tyttöjen lelujen tarvitse aina keskittyä kodinhoitoon (vaikka sellaisiakin Lego Friendsejä on), vaan leveään elämään ja bailaamiseen.  Friendsit eivät kuitenkaan tarvitse mitään rikkaita ukkoja heille näitä ylellisyyksiä ostamaan, vaan he ansaitsevat rahansa ITSE! Koko sarjassa ei nimittäin ole ainuttakaan miestä joka nämä rikkaudet voisi neideille tarjota.

Auto on tietysti mallia avo. Se on New Beetlen ja Porschen sekoitus, ja sillä pääsee kovaa.

Everyday I'm hustlin'. Hyvä tytöt! It's your time to shine.

Jälkikirjoitus:

Kyllähän minä tiedän, ettei Lego sattumalta ryhdy valmistamaan tietynlaisia leluja. He tutkivat. He tilaavat laajoja kyselyjä ja pilkkovat lasten halut ja toiveet markkinoitaviksi kokonaisuuksiksi. Ja City-legojen lisäksi pojille on tarjolla muun muassa sotaisen seikkailullisia Star Wars ja Chima-Legoja.

MUTTA eikö silti ole hienoa, jos Lego on havainnut, että tytöt haluavat leikkiä leveätä elämää eläviä viidakon huumelordeja? Siis ajatuksen tasolla, enhän minä TIETENKÄÄN halua, että lapset ihannoivat huumekauppaa tai jotain muuta yhtä tyhmää. Kyse on asenteesta, mitä fantasioita niihin pieniin muovihahmoihin projisoidaan: Itsevarmuutta, oman elämän haltuun ottamista ja etenkin hauskanpitoa.

Kauas on tultu siitä, kun tytöille ostettiin esiliina ja puinen uuni.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.

4 Responses to Lego Friendsin ja Lego Cityn erot - eli mitä lapset haluavat leluiltaan

 1. Anonyymi says:

  Nain Prismassa joulun alla Lego City-sarjan Arktisen jaanmurtajan ja ihailin sita kovasti ja melkein teki mieli nain nuorehkona naisihmisena ostaa se itselle. Tyoskentelen itse Arkiselle jaanmurtajalla tutkimustoissa ja ihailin sita kuinka hyvin siihen pakettiin oli saatu sisallytettya "ihan oikeita" valineita joita mekin kaytetaan laivalla. Etta pointsit totuudenmukaisuudesta Legolle! En sitten tieda miksi nama "tyontekija Legot" on enemman pojille suunnattuja, mutta ainakin WWF on aiemmin lanseerannut sarjan tiedeaiheisia nukkeja, jotka kaikki ovat nimenomaan naisia. Tama kommentti nyt meni vahan aiheesta ohi siihen rohkaistaanko tyttoja tieteisiin tarpeeksi, mutta ehkapa tamankin asennekasvatuksen voisi aloittaa jo ihan sielta Legoilla leikkimis-iasta :)

  Anni

 2. Jussi says:

  Anni, kiitos erittäin paljon kommentista. Ja loistava pointti, eikä mennyt aiheesta ohi! Kyllä nimenomaan pitäisi Lego Friendsien viidakko-asemalla olla muutakin kuin sairaala (hoiva-ala), ja leveän elämäntyylin ja hauskanpidon lisäksi joku hullu laboratorio.

 3. Katja says:

  Lempiaiheeni! Lego Friendseissä on se ongelma että rakentaminen on naurettavan helppoa. Melkein kaikki tulee valmiina tai edellyttää lähinnä kahden osan yhdistämistä, minkä takia setistä ei saa kasattua juuri mitään omaa. En lähtökohtaisesti pidä ajatuksesta että tytöt eivät osaa/halua/viitsi rakentaa mitään vähänkään vaativampaa.

  Ja onhan tässä kaikkea muutakin sukupuolivärittynyttä. Jos aihe kiinnostaa niin kannattaa tsekata nämä.

 4. Jussi says:

  Katja!

  Kyl me ollaan noista Friendseistäkin rakennettu vaikka mitä sen jälkeen kun on kyllästytty siihen "oikeaan" rakennelmaan. Ja tuo viidakkopäämaja oli kaksi paksua ohjevihkoa, ei mikään hirveän simppeli rakentaa!

  ELi nousen puolustamaan Friendsien haastavuutta ja mahdollisuutta mielikuvituksen käyttöön - niin sukupuolittuneita kuin ovatkin.

Leave a Reply

Hei kommentoija! Arvostaisin suuresti jos et kommentoisi anonyyminä, se jotenkin vähentää kommenttisi arvoa. Minä esiinnyn nimelläni, esiinny sinäkin.
T: Jussi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...