Kirja-arvio: Don Winslow - Savages

Nopeata, uskottavaa, särmikästä ja hauskaa luettavaa.

Tämän kirjan kohdalla tarina siitä miten päädyin lukemaan sitä on mielenkiintoisempi kuin tarina siitä, mitä mieltä olen kirjasta.

Tapahtui nimittäin niin, että eräänä sunnuntaina luin Kindlestäni (tai jos tarkkoja ollaan, niin iPadin Kindle-appista jonka käyttäjäksi olen siirtynyt melkeinpä sataprosenttisesti kun huomasin, ettei iPad 2:n taustavalo kipeytä silmiäni) kirjaa (taisi olla Infinite Jest, tuo mestariteos joka on edelleen kesken). Lukemista aloittaessa silmät osuivat uuteen niteeseen, joka oli ilmestynyt kirjastooni.

Don Winslow - Savages. Rehellinen ihmetys seurasi. Ei havaintoa, mistä moinen on voinut Kindleeni päätyä.

Tuijotin kirjan nimeä hetken, kunnes muisti alkoi pikku hiljaa palailla. Edellisenä iltana olimme puolisoni kanssa olleet ystävien kanssa baarissa. Keskustelu kirjoista alkoi hiipiä mieleen. Ystäväni - kutsuttakoon häntä vaikka Koivu-Schiblaksi - oli suositellut tuota Winslow'n kirjaa, ja olin reteästi ostanut sen saman tien puhelimeni Kindle Store -sovelluksella.

Uusi aika oli alkanut. En ole koskaan harrastanut kännissä tehtyjä nettiostoksia (paitsi kerran tilasin telkkarin krapulassa), mutta kirjojen ostaminen baarista käsin niin, etten edes heti aamulla muista koko asiaa, on NIIN 2010-lukua että!

Savages on hyvin elokuvamainen (ja ilmeisesti elokuvaksi käännetty) tarina kahdesta kalifornialaisesta marihuanankasvattajasta, jotka joutuvat törmäyskurssille meksikolaisen huumekartellin kanssa.Kirja on kirjoitettu hyvin "katu-uskottavalla" kielellä, joka ensimmäiset 50 sivua ärsytti minua, mutta josta rupesin pitämään kun pääsin kirjan rytmiin mukaan. Tarinassa oli sopivasti imua, mutta tosiaan se on elokuvakäsikirjoitusta muistuttava jopa siinä määrin, että MIELUMMIN haluaisin nähdä sen elokuvana.

On välillä vaikea päästä tuollaisen hyvin "katukieltä" edustavaan tekstiin sisään. Tulee miettineeksi kirjailijaa työhuoneellaan, kun hän joutuu puristamaan itsestään slangia.

Mutta maailma on uskottava. Olen vain viime aikoina lukenut niin valtavia kirjoja, että tämä tuntui sellaiselta lauantai-illan action-leffalta. Mikä on tietysti hyvä sekin.

Varovainen suositus siis, jos coolit kalifornialaiset pilvikauppiaat ja meksikolaiset huumekartellit kiinnostavat.

This entry was posted in ,,,,. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Hei kommentoija! Arvostaisin suuresti jos et kommentoisi anonyyminä, se jotenkin vähentää kommenttisi arvoa. Minä esiinnyn nimelläni, esiinny sinäkin.
T: Jussi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...