Arvio: Netflixin Marco PoloKohta alkaa olla vuosi siitä, kun tämä sarja ilmestyi 'Flixiin, mutta sain vihdoin katsottua tämän ja nyt aion kertoa teille siitä mitä näin.

Varsin yleispätevä kuvaus kirjoittamisesta. Toivottavasti saan pidettyä lupauksen, ettei mene haihatteluksi.

Sarja taisi olla valmistuessaan kallein Netflix-originaali, ja suureellisella historiallisella sotadraamalla tavoitellaan selvästi HBO:n Game of Thronesia kuolaavaa yleisöä (KOSKA SE KUUDES KIRJA TULEE????), mutta se taisi jäädä tavoittamatta.

Olen kiinnostunut historiasta, ja sattumalta kuuntelen (ja kuuntelin) sarjan aikana Hardcore History -podcastin Tsingis Kaanista kertovaa ohjelmaa. Sattumalta siksi, että Marco Polo sijoittuu Tsingiksen pojanpojan Kublai Kaanin hoviin nykyisen Pekingin paikalla sijainneeseen kaupunkiin.

Marco Polo jää hoviin vangiksi kusipäisen isänsä takia, mutta kaunopuheinen eurooppalainen nousee pian Kaanin suosikiksi, mikä vituttaa muun muassa Kaanin poikaa sekä arabiapureita.

Antagonistina sarjassa on etelä-kiinalaisen dynastian umpilimainen pääministeri, joka ei aio antaa Kaanin valloittaa pääkaupunkiaan. Kyseessä onkin todella ärsyttävä heppu, jolle toivoin niin paljon pahaa että katsoin sarjan loppuun. Varsinkin kohtaukset joissa tämä paskasäkki hiplaili rukoilijasirkkojaan ottivat päähän ihan huolella. Onnistunut vihollishahmo siis, ja hyvin näytelty.

No ei. Ei Marco Polo NIIN huono ole. Mutta käsikirjoitus on kieltämättä sekava, mikä on oikeastaan sarjan kaikkien ongelmien ydin. Se, ja taian puute. Game of Thronesilla on tissit paljaana aavikolla pyörivä Mother of Dragons, tässä tissit paljaana taljalla pyöriviä aasialaiskaunottaria, mutta näistä kahdesta vain Mother of Dragonsilla on lohikäärmeitä lapsina. On tässä tosin vahvojakin naisrooleja, esimerkiksi OG-mongolien prinsessa ja Kublain lempivaimo.

iPadin Netflix-softassa on ärsyttävä bugi, mistä johtuen sarja jää välillä Chromecastin sammuttamisen jälkeen pyörimään iPadille. Sitten kun seuraavana päivänä jatkan katsomista, sarja onkin hypännyt esimerkiksi kaksi jaksoa eteenpäin, kuten minulle kävi.

Ehdin kuitenkin katsoa melkein koko jakson ennen kuin tajusin, että kaksi jaksoa oli jäänyt välistä. Tämä kertoo paitsi sarjan ajoittaisesta sekavuudesta, myös siitä, ettei Marco Polossa kovasta tohinasta huolimatta tapahdu niin paljoa. Käsikirjoitus ei oikein tiedä minne sarjaa veisi. Ensin haahuillaan pitkään, ja sitten tapahtuukin monta asiaa yhtä aikaa.

Miljöö ja historiallinen viitekehys ovat minusta kuitenkin onnistuneita. En osaa arvioida paljonko käsikirjoittajat ovat ottaneet vapauksia kirjattuun historiaan verrattuna, mutta ainakin sarjassa esiintyvä sokea kung fu -munkki oli Hardcore Historyn mukaan oikeasti Tsingiksen neuvonantaja tämän myöhemmillä vuosilla, eikä osannut kung fua.

Mielummin tätä katsoo kuin tribaalitatuoituja hauiksia paratiisirannalla, mutta tuskin tämä kenellekään on syy tilata Netflix. Outo sanajärjestys tuossa oli, liekö vika Star Warsin lähestyvän? Tästä sarjasta tilattiin kausi toinen, kyllä senkin katson kun ilmestyy. Jouluksi lupasivat jouluspesiaalia, huvittaa ajatus Kublai Kaanista tonttulakissa, vaikka kulkusiaan on esitelty sarjassa paljonkin.

Seuraavaksi otin katseluun Netflixin Jessica Jonesin, joka ilmeisesti liittyy jotenkin saman puljun Daredevil-sarjaan. Kolmen jakson perusteella ihan viihdyttävä sarja, varsinkin kun pääosanesittäjä on niin qma.

This entry was posted in ,. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Hei kommentoija! Arvostaisin suuresti jos et kommentoisi anonyyminä, se jotenkin vähentää kommenttisi arvoa. Minä esiinnyn nimelläni, esiinny sinäkin.
T: Jussi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...