Kirja-arvostelu: Neal Stephenson - REAMDE

 ** Also Sprach Jussi suosittelee **


Ah, Neal Stephenson on mahtava kirjailija. Neal Stephensonin kirjojen diggailussa on jotain nörttiä. Minussa on nörttiä (roolipelimenneisyyttä yms.), joten Stephensonin kutsu kuuluu äärimmäisen kirkkaana.

Rakastuin häneen luettuani muutama vuosi sitten Cryptonomiconin, joka yhdisti mahtavalla tavalla science fictionia, historiallista romaania ja vakoilutrilleriä. Anathem-nimistä kirjaa olen häneltä vain aloittanut, sillä se vaatii lihaksia: Scifi-kirja jossa matemaattisia epäsanoja - vain kyseistä kirjaa varten keksittyjä.Mutta hänen uusin kirjansa REAMDE, jota tässä käsittelen, on enemmän Cryptonomiconin kaltainen. Se yhdistää suvereenisti ja sujuvasti teknotrilleriä, kansainvälistä vakoilutrilleriä ja nörttien pop-kulttuuria. Nörttiäni se hivelee tavallaan tarpeettomalla tietomäärällään - ja sillä briljeeraamisella. Esimerkiksi yhtenä näyttämönä toimiva multipelaajaroolipelimaailma T'Rain on juonellisesti avattu niin juurta jaksain, että tietää Stephensonin todella tutustuneen asiaan. Sama koskee aseita, Kaukoidän maantiedettä, Kanadan ja USA:n maantiedettä, lentoliikennettä ja islamistiterroristeja.

Stephenson ei ole mikään väkevien henkilöhahmojen mestari, eikä hänen kirjoissaan käsitellä ihmistä niin vereslihaisesti kuin monien suosikkikirjailijoideni teoksissa. Mutta Stephenson hallitsee rehvakkaan valtavuuden. Luin REAMDEn tietysti Kindlestä, mutta kirjakaupassa käydessäni näin kirjan paperiversion, ja tunsin suurta mielihyvää nostellessani sitä tiiliskiveä.

Tämä liittyy laajemminkin nykyisiin lukutottumuksiini. Kirjan pitää olla helvetin paksu! Mitä järeämpi, sen parempi! Lyhyet kirjat ovat liian tyylikkäitä! 1042 isoa Kindle-sivua, ei lapsille!

Ennen tätä luin blogissakin kehumani Ready Player Onen. Sekin sisälsi massiiviroolipelimaailmaa. Mutta Ready Player Onen esittelemä maailma kalpenee Stephensonin perinpohjaisuudelle ja valtavalle mielikuvitukselle.

Juonta on turha yrittää referoida kokonaan, mutta jos tunnet kiinnostusta kirjaa kohtaan, miltä kuulostaa: Richard Forthrast on aiemmin marihuanan salakuljettajana toiminut T'Rain-pelimaailmalla rikastunut miljonääri, jonka veljentytär Zula (joka on alun perin adoptoitu Eritreasta Idahoon) kaapataan Venäläisen mafian toimesta Kiinaan etsimään T'Rain-pelimaailmassa toimivan REAMDE-viruksen tekijöitä, jotka kiristävät pelaajilta miljoonia dollareita. Kiinassa kuvioon sotkeutuvat jihadistit, joiden kimppuun Venäjän mafia erehdyksessä hyökkää, vaikka tähtäimessä ovat mainitut kiinalaiset virustehtailijat. Tämän jälkeen mukaan tulevat myös Brittien ja Jenkkien tiedustelupalvelut.

Sheeembsee. Luin kerran yhden Ilkka Remeksen kirjan, ja se oli valtavan paska ja keinotekoinen kokoelma cliffhangeriin päättyviä lyhyitä lukuja. Vaikka Stephensonkin kirjoittaa trillereitä, ei lukijaa koukuteta tyhmillä cilffhangereillä vaan vankalla ja laajalla tarinalla.

Kokeile. Seuraavaksi luvussa on David Foster Wallacen Infinite Jest, jota yritin joskus ladatakin, mutta se ei ollut tuolloin saatavissa Suomeen Kindlykälle. Nyt se on, ja voi pojat, Stephenson on aika vaatimatonta poikaa tähän ilotteluun verrattuna. Palaan asiaan myöhemmin kun olen saanut möhkäleen luettua. Nyt puhutaan NEROUDESTA ja sanojen voimasta.

 ** Also Sprach Jussi suosittelee **

This entry was posted in ,,,. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Hei kommentoija! Arvostaisin suuresti jos et kommentoisi anonyyminä, se jotenkin vähentää kommenttisi arvoa. Minä esiinnyn nimelläni, esiinny sinäkin.
T: Jussi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...