Lukuvinkki: Margaret Atwood - Oryx and Crake (MaddAddam-trilogia, osa 1)

Itsepäisesti nakutan jokaisesta lukemastani kirjasta tänne jotain, vaikka vilkaistuani blogistatistiikkaa tajuan, että pitäisi kirjoittaa enemmän TV-sarjoista. Niitäki noin nimittäin tullut kaikessa hötäkässä katsottua. Sharp Objects esimerkiksi, huh! Olen myös pelannut jonkun verran Fortnitea, mistä siitäkin aion kirjoittaa, jahka keksin että mitä.Mutta tämä kirjoitus käsittelee Margaret Atwoodin kirjaa Oryx and Crake, joka on suomennettu nimellä – yllätys yllätys – Oryx ja Crake.

Tartuin tähän kirjaan, koska Orjattareni-sarjan ensimmäinen kausi oli niin vaikuttava (toista katsoin kolme jaksoa kunnes kyllästyin), ja tajusin häpeäkseni etten ole koskaan lukenut yhtään Margaret Atwoodin kirjaa. Oryx and Crake ja ylipäätään koko MaddAddam-trilogia tulee Orjattaresi-kirjan jälkeen seuraavaksi useiten vastaan netin suosituskoneissa, joten valinta oli puhtaasti vertaissuositteluun perustuva.

** Kirjoitus ei sisällä spoilereita kirjan loppuratkaisusta, mutta yksityiskohtia matkan varrelta kyllä. **

Nimen ja Kindle Storen kuvaustekstin perusteella odotin jotain runollisempaa ja kenties abstraktimpaa teosta, mutta sisältö paljastuikin melko perinteiseksi dystopia-scifiksi. Lyhyesti Snowman on post-apokalyptisessä ympäristössä elävä ihminen, jonka lähettyvillä elelee uudenlainen, rauhanomainen, ihmislaji. Snowmanin elämä ennen lähtötilannetta selvitetään takaumien kautta.

Beneath it there’s a triangular orange sign with the black silhouette of a man shovelling. Men at Work, that used to mean. Strange to think of the endless labour, the digging, the hammering, the carving, the lifting, the drilling, day by day, year by year, century by century; and now the endless crumbling that must be going on everywhere. Sandcastles in the wind.


Kirjan laajempi teema on ehkä ilmastonmuutos tai ihmisen itsekkyys. Myös luonnon geneettistä sorkkimista käsitellään. Valitsin "sorkkimisen" verbiksi tiedostamatta, mutta se sopii sikäli hyvin, että yksi vittumaisimpia luontoon päässeitä geenikokeita on "pigoon", sian ja pesukarhun yhdistelmä (pig+raccoon), joka laumoittuneena metsästää myös ihmisiä.

Ilmastonmuutos on jotenkin uuvuttava teema fiktiiviselle teokselle, jos sitä ei käsitellä jotenkin erityisen unohtumattomasti. Tässä kirjassa näin ei tapahdu. Ihmisen teot ovat aiheuttaneet eroosiota, merenpinnan nousua ja yleistä kurjuutta. Ihminen ei ole kuitenkaan oppinut mitään. Tiedetään, tämä olisi ollut 1940-luvun kirjalle oivaltavaa.

But the body had its own cultural forms. It had its own art. Executions were its tragedies, pornography was its romance.

Teeman tahmeudesta huolimatta Oryx and Crakessa on paljon hyvää. Snowmanin eli Jimmyn, ystävänsä Craken ja rakastajattarensa Oryxin ihmissuhteet ja hahmot on luotu hienosti, tavalla joka herättää lopulta kysymyksen siitä, käynnistyikö ihmiskunnan tuho järki- vai tunnesyistä. Tai ainakin niin, oliko viimeisen eloonjääneen valinta kostoa vai logiikkaa. Haluaisin kehua kirjaa enemmänkin, koska aidosti viihdyin sen parissa, mutta näin jälkikäteen se tuntuu ajatuksissa melko laimealta.

Olisin toivonut, että tässä kirjassa esitetty tarina olisi myös saatettu loppuun tässä kirjassa, mutta keskenhän se jäi. Kyseessä on trilogia, mutta ajattelin osia itsenäisemmiksi – jälleen esittelytekstien perusteella. Täytyy sanoa etten ihan heti jaksa tarttua seuraavaan osaan, sen verran vaimeaa imua ja vähän uusia ideoita kirja tarjosi.

MaddAddam, josta trilogia on saanut nimensä, on ihmisjoukko, joka ennen ekokatastrofia ylläpiti ja pelasi monimutkaista lajibiologista nettipeliä. Ilmeisesti tämän porukan muiden jäsenten kohtaloihin päästään tutustumaan seuraavissa kirjoissa, tai ehkä nimellä on joku toinen syy. Ei kuitenkaan Orjattaresi veroinen teos, vaikken ole siis sitä lukenut, vaan katsonut TV-sarjaa tarpeeksi tietääkseni mistä kyse.


This entry was posted in ,,. Bookmark the permalink.

1 Response to Lukuvinkki: Margaret Atwood - Oryx and Crake (MaddAddam-trilogia, osa 1)

  1. Vakavasti i tasoitin, kun viisivuotias mieheni jäi toisen naisen kanssa scothlandissa. Huusin ja nuhtelin joka päivä, kunnes se oli niin huono, että en kestänyt sitä enää. ja pääsin Internetiin apua varten, kunnes osuin todelliseen, ja se on Dr Wealthy. Olen melkein luopunut yrittäessään saada mieheni takaisin ja ottaa tyytyväinen perhe uudelleen. Olin yrittänyt paljon, mitä tiesin, ja loitsuilla voin saada hänet takaisin, koska olen kuullut paljon Dr Wealthy, siunauksista ja poikkeuksellisista maagisista voimista, hän teki kaiken työn, ja heti 7 päivän kuluttua mieheni palasi minun luokseni ja hän oli vangittu kaikesta, mitä hän on tehnyt. Ja nyt elämäni on tasapainoinen ja olen jälleen onnellinen. Dr Wealthy teet hyvää palvelua ihmisille, enkä usko, että monet ihmiset olisivat tienneet sinusta. Olet karkea timantti. Kiitos tohtori Wealthy Olet lahjakas ja annatte itsesi niin vapaasti kuin teit minulle. Kiitos, että kutitte maagisia rakkauden loitsuja minulle ja Sergio. Hän on palannut minulle juuri niin kuin se oli, kun tapasimme ensin .. sieluni syvyydestä! Olen nyt erittäin onnellinen. Kiitos ja Jumala siunatkoon sinua niin paljon, sir. Nyt mieheni on palannut minulle vain 7 vuorokauden ajan, kuten sanoitte sen..wow .. olen täysin palkittu. Kiitos paljon, sir, paljon arvostuksia .. Tässä on Dr Wealthy yhteystiedot: wealthylovespell@gmail.com tai sinä mitä hänet. + 2348105150446

Leave a Reply

Hei kommentoija! Arvostaisin suuresti jos et kommentoisi anonyyminä, se jotenkin vähentää kommenttisi arvoa. Minä esiinnyn nimelläni, esiinny sinäkin.
T: Jussi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...