Lukuvinkki: Cixin Liu - Death's End

 Tämä kirja on kolmas osa Rememberance of Earth's Past -trilogiasta jonka kaksi muuta osaa, Three Body Problem ja The Dark Forest olen arvostellut aiemmin.
Kuten näköjään totean tuossa toisen osan arvostelun alussa, en tästäkään osaa oikein sanoa mitään järisyttävää uutta verrattuna siihen mitä jo ensimmäisessä osassa totesin. Sen kuitenkin ymmärsin, että kirjailija Liu aloitti tarkoituksella pienestä ja laajensi skaalaa koko ajan. Siis vaikka ensimmäisessäkin osassa päästiin jo aikamoisiin sfääreihin ja mittakaava huippasi, niin Dark Forestin kautta Death's Endiin tultaessa skaala on jo sitä luokkaa mieletön, että lukiessa paikka paikoin pääsee kokemaan miellytäviä huimauksen hetkiä. 

Kun tarina ensimmäisessä osassa alkoi Kulttuurivallankumouksen jälkeisestä Kiinasta, ollaan tässä viimeisessä osassa jo universumin tasoisissa heti alusta lähtien. Koska en halua tässä kirjoituksessa spoilata edes ensimmäistä osaa, tyydyn pohtimaan tällaista massiivisen skaalan scifiä yleisemmällä tasolla: Pitkiin aikajanoihin sijoittuvissa juonissa ihmisiä syntyy ja kuolee, joten hahmot vaihtuvat paljon. Liu itse asiassa päätyy syväjäädyttelemään ja herättelemään hahmoja aika paljon, mikä jossain kohtaa muuttuu jopa vähän huvittavaksi. Tosin se lienee myös yksi hänen monista sivupointeistaan: Jos tällainen elämänsiirto joskus mahdollistuu, ihmiset varmasti haluavat kuolemattomuudenjanossaan hyödyntää tällaista mahdollisuutta. Death's Endin maailmassa käytännölle asetetaan rajoituksia, paitsi pitkillä avaruusmatkoilla. 

Joka tapauksessa vaihtuvat ihmiset ja ohi viuhuva aika aiheuttavat sen, että näissä kirjoissa pinnalle nousevat teemat, kirjailijan tieteellisten visioiden kiehtovuus ja loppuratkaisu. Tavallaan tällaisen scifin lukeminen on siis hieman loppuratkaisun venaamista, mutta erittäin viihdytetty ja tarpeeksi usein henkeä haukkova olo tästä tulee.

Eli edelleen: Jos et juuri lue scifiä mutta haluaisit, kokeile tätä. Toisaalta jos ajattelet olevasi scifin ystävä muttet ole lukenut tätä, sinun ehdottomasti pitäisi.This entry was posted in ,,,,,. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Hei kommentoija! Arvostaisin suuresti jos et kommentoisi anonyyminä, se jotenkin vähentää kommenttisi arvoa. Minä esiinnyn nimelläni, esiinny sinäkin.
T: Jussi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...