Levyarvio: Ultramariini - Ydin

Olen kyllä pitänyt Ultriksen edellisistä albumeista, mutta eivät ne mitään hirvittävän tärkeitä levyjä ole minulle olleet. Parasta bändissä on sen erottuvuus muista suomalaisbändeistä, ja sellainen hempeä rauhallisuus. Voisi jopa puhua hippeilystä, jos haluaisi oikein ilkeillä.

Ydin kuulostaa heti siltä, että siitä pitää. Tarkemmin perille päästääkseen täytyy kuitenkin tutkiskella ja pyöritellä musiikkia mielessään - ja tietenkin kuunnella levyä monta kertaa. Ehkä tästä syystä Ultris ei suosikkiyhtyeeni, vaikka tiedän että sellainen vaivihkainen aukeaminen on joillekin jopa tärkein asia musiikissa.

Myönnetään, muutaman kerran Ydintä kelaillessa keskittyminen herpaantuu joka kerta. Ei välttämättä samojen biisien kohdalla, mutta kuitenkin Matti Johannes Koivun hailakka laulutapa ja toistoon perustuvat kitaroinnit ovat joskus keskittymiselle liikaa.

Kirjoittaessa kierrään tätä asiaa ympäri. Onko se hyvä vai huono asia, jos kuunteluun uppoaa. Ei Ydin välttämättä ole vuoden koukukkain levy, mutta ainakin sitä kuunnellessa on hyvässä paikassa.

Sitäpaitsi Sydämet, Hän haluaa heijastuksen ja Kultakausi ovat kaikki hitikkäämpiä kuin Elohopeaa tai Suudelma.

On jotenkin hemmoteltu olo, kun tulee niin paljon hyvää suomalaista musiikkia. Toisaalta muiden on epäreilu julkaista levyjä, kun Magenta Skycode julkaisi Reliefinsä vertailukohdaksi. Ei tämä siis niin hyvä ole, mutta viiden vuoden tauolta Ultramariini on palannut itsevarmempana ja jotenkin irrallaan maailmasta.

Mukana on räväkämpiä sävyjä ja huomiota herättävämpää synailua, mutta kyllä ne parhaat biisit ovat edelleen niitä kitaran hel-hel-heleyttä ja leijuviin lauluihin perustuvia kaunokkeja.

Jos tämä on hämeenlinnalaisuuden ydin, pitäisi kai käydä siellä joskus.

"Maan alle piiloon, pois keskuksista. Kauas pinnoista heijastavista."

Suorituksestaan Ultramariini saa kahdeksan jackrussellinterrierin kuvaa. Tällä kertaa nukkuvan jackrussellinterrierin, koska meno on niin lunkia.

 

Näytebiisinä Spotifystä löytää Hän haluaa heijastuksen -singlen. Mutta käykää ostamassa levy kaupasta, siellä niitä on!

This entry was posted in ,,. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Hei kommentoija! Arvostaisin suuresti jos et kommentoisi anonyyminä, se jotenkin vähentää kommenttisi arvoa. Minä esiinnyn nimelläni, esiinny sinäkin.
T: Jussi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...