Milloin viimeksi kuuntelit levyllisen musiikkia ilman oheistoimintoja?

Sain Facebookissa kutsun Living To Music -nimiseen "eventtiin", jossa on tarkoitus kuunnella läpi Primal Screamin Screamadelica-albumi läpi kolmantena päivänä huhtikuuta niin, ettei samaan aikaan tee mitään muuta - keskittyy vain musiikkiin.

Living To Music on brittiläisen DJ Greg Wilsonin aloittama perinne. Viime vuoden elokuussa kuunneltiin ympäri maailmaa yhtä aikaa Marvin Gayen What's Going On -albumi, minkä jälkeen näitä sessioita on ollut enemmän tai vähemmän säännöllisesti.

Minä en ollut kuullut koko hankkeesta kuin vasta nyt, Screamadelica-session ollessa ensikosketus lajiin.

Ansiokkaassa kirjoituksessaan Wilson avaa Living To Musicin taustoja. Perimmäisenä tietenkin idealistinen kaipuu vanhoihin aikoihin, jolloin ihmiset kuuntelivat hippioloissa Hendrixin levyjä läpi ja käyttivät huumeita. No, pilkka sikseen. Rupesin nimittäin itsekin miettimään asiaa, ja tajusin etten ole kovasta musiikinkuuntelutahdista huolimatta varmaankaan vuosiin vain KUUNNELLUT jotain levyä läpi.

On tosin huomautettava, että kävelylenkeillä kuuntelen useinkin levyjä läpi, ja kävely/juoksu on pikemminkin keskittymiskykyä kasvattava oheistoiminta. Mutta kotona vain kuunnellen en ole albumeihin aikoihin syöksynyt. Olen huomannut, että esimerkiksi levyarviota tehdessä lenkillä tai työmatkalla kuulokkeissa kuuntelu on kullanarvoista albumin sisäistämisen kannalta.Wilsonilla on kuitenkin myös yhteisöllinen ajatus taustalla. Kun Screamadelica on kuunneltu, voivat ihmiset jakaa kokemuksiaan, ikään kuin he olisivat kuunnelleet levyn yhdessä (kuten he tavallaan kai ovatkin). Harmi etten ehtinyt mukaan Dark Side of the Moon -sessioon, mutta onhan Screamadelicakin hieno levy, jonka tenhon tajusin vasta kypsemmällä iällä.

Onko albumi vaarassa, koska nykyihmisellä ei ole aikaa keskittyä niihin? Saako levyistä enemmän irti keskittyen kuuntelemalla? Pitääkö sanoitusvihkoa lukea samaan aikaan? (Pulpin levynkansia lukeneet tietävät Jarvis Cockerin kannan). Tehdäänkö nykyalbumeja keskittynyttä kuuntelua silmällä pitäen? Onko kyseessä vanhojen pilviveikkojen yritys romantisoida musiikkia?

Katsotaan, viikon päästä sunnuntaina siis vuorossa Screamadelican Living To Music -sessio.

Muokkaus: Kappas, sattumalta Au Naturelin Iisa kirjoittaa hiukan samaa aihetta sivuavasti tänään. Albumit framilla!

Iisasta tuli mieleen, että Regina julkaisi tänään mahtavan uuden biisin! Hatunnosto uusiutumisesta, helvetin hyvältä kuulostaa.

This entry was posted in ,. Bookmark the permalink.

2 Responses to Milloin viimeksi kuuntelit levyllisen musiikkia ilman oheistoimintoja?

  1. Iisa says:

    Kiitos, Jussi!

    Ja mikä on tää mystinen yhteisinspiroituminen tämän päivän aihevalinnoissa!

  2. Juu en tiedä, tässä oli blogitelepatiaa ilmassa :) Mut kiitos muistutuksesta, olin unohtanut tuon klassikkoalbumi-sarjan!

Leave a Reply

Hei kommentoija! Arvostaisin suuresti jos et kommentoisi anonyyminä, se jotenkin vähentää kommenttisi arvoa. Minä esiinnyn nimelläni, esiinny sinäkin.
T: Jussi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...