Kirja-arvio: Esko Valtaoja - Kaiken käsikirja

Olin ostamassa kirjakaupasta (Suomalaiset Kirjakaupat ovat nykyään ihan vitsejä, siellä on penaaleja ja "100 lausetta rakkaudesta" -kirjoja enemmän kuin romaaneja!) isälle syntymäpäivälahjaksi Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajaa (isäni on huittislainen joten mielipidettä kirjasta hänestä on mahdotonta saada irti, hyväksyvää muminaa lähinnä), kun törmäsin tiskillä ohittamattomaan tarjoukseen: Esko Valtaojan kehuttu Kaiken käsikirja 20 eurolla! Ki-tois, sanoisi Östermanin Nalle.

Ensinnäkin hiljattaisen kirjastoreissujen ja tämän Valtaojan johdosta minun on ollut pakko luoda "uudenlainen" lukemistilanne itselleni: Viimeisen vajaan vuoden olen lukenut iPadin Kindleltä sängyssä, kun naiseni nukkuu vieressä. Ei tarvita lukuvaloa kun iPadin taustavalo kajastaa ja Kindle-softassa on kaikki tarvittava kirjallisuus. Kaiken käsikirja on paperikirja, sitä ei voi lukea pimeässä!

Niinpä olen lukenut sitä sohvalla viikonloppuisin ja iltaisin.

Nyt tiedätte tämänkin, pyytämättä ja yllättäen.

Esko Valtaojan julkisesta hahmosta pidän. Hän on aika charmantti mies, mitä tukee se, että kerran näin hänet helsinkiläisessä Moskova-baarissa (tai Mocba tai miten hitossa se kirjoitetaankin) neljän omanikäisensä naisen kanssa. He joivat sivistyneesti viiniä, ja ne kaikki neljä naista olivat AIVAN lääpällään hra Valtaojaan. Joka on siis naimisissa, joten luultavasti yksi naisista oli hänen vaimonsa. Ei hän siis käyttäytynyt "sopimattomasti" näiden naisten kanssa, mutta he olivat selvästi myytyjä parrakkaan tähtitieteilijän jutuista.

Nyt tiedän Valtaojasta muutakin, kuin että on charmantti kaveri. Nimittäin sen, että hän on vielä älykkäämpi kuin olin kaikista hehkutuksista ajatellut. Kaiken käsikirja on erittäinkin kansantajuinen yleiskatsaus siitä, mitä tiede on saavuttanut historiansa aikana. Se on myös yleiskatsaus siitä, mitkä ovat tärkeimpiä virstanpylväitä planeettamme, maailmankaikkeuden ja ihmisen historiassa - ja mitä tiede ei ole pystynyt selvittämään, mitä se luultavasti selvittää tulevaisuudessa, ja mikä on tieteen ja uskonnon suhde.

Otsikkonsa mukainen kirja siis! Kaiken käsikirja. Ja kaikki tämä aavistuksen yli 200 sivun aikana. Kerta kaikkiaan, PALVON.



Eräs ystäväni kommentoi Facebookissa, että hänen isänsä oli saanut tämän kirjan joululahjaksi, "eikä ole sen jälkeen paljon muusta puhunutkaan". En tunne kyseistä isää, mutta voin hyvin kuvitella. Tämä on pakko ostaa jokaiseen hyllyyn, josta jo löytyy Stephen Hawkingin Ajan lyhyt historia (itse asiassa Valtaoja päivittää joitain Hawkingin kirjan kirjoittamisen aikaan vallinneita käsityksiä). Tämä on kirja joka ällistyttää ja sivistää.

Suosittelen, siis.

Kirjoista on tällä hetkellä kesken stand-up-koomikko Marc Maronin mainio omaelämäkerta Attempting Normal (ehkä 20 sivua jäljellä), Charles Dickensin David Copperfield (ehkä neljäsosa luettu, hieno kirja), Hannu Rajaniemen Fractal Prince (ei niin hyvä kuin Quantum Thief, 3/4 luettu). Pilttuussa odottavat Riku Korhosen Lääkäriromaani (kirjastosta taas) ja George R. R. Martinin Dance of the Dragons, eli siis "Game of Thrones" (oikeasti Song of Ice and Fire) -sarjan viides osa, jota olen säästellyt kun jatkoa on tulossa vasta joskus hamassa tulevaisuudessa.

Lukeminen kannattaa aina!

PS! Helsinki City Runilla kävi helevetin hyvin! Juoksin oman uuden ennätykseni 1:50:58, ja valmistautuminen kesäkuun maratonille jatkuu.

This entry was posted in ,,. Bookmark the permalink.

4 Responses to Kirja-arvio: Esko Valtaoja - Kaiken käsikirja

  1. Smagardi says:

    Olipas nyt niin hyvä mainospuhe, että piti vallan heti tarkistaa kyseisen kirjan saatavuus paikallisesta kirjastosta. Niinpä niin, eipä sieltä tätäKÄÄN löydy ja isomman kirkon kirjaston kaikki 12 nidettä ovat lainassa varmasti hamaan ikuisuuteen asti.

    Pitänee laittaa kirja hautumaan ajatuksena korvan taakse ja käydä pyörähtämässä parit kirjakaupat lähiaikoina.

  2. Mahtavaa Suvi. Kerro mitä pidit jos päädyt lukemaan kirjan.

  3. kirkko says:

    Hieno aika HCR:lla! Harmi että järjestäjät ovat jotain sekoilleet matkan mittauksen/reitityksen suhteen.

    Valtaojan muut kirjat ovat olleet vallan mainioita eli tuokin joskus varmaan tulee luettua.

  4. Joo, saapa nähdä voiko tuota sitten pitää omana virallisena ennätyksenä jos matka nyt todetaan liian lyhyeksi. Mittavirhe on mahdollisesti jotain 300 metrin luokkaa, joten toki tuo oli silti ylivoimaisesti nopein puolikkaani, mutta ei sitä voi silti virallisena pitää.

Leave a Reply

Hei kommentoija! Arvostaisin suuresti jos et kommentoisi anonyyminä, se jotenkin vähentää kommenttisi arvoa. Minä esiinnyn nimelläni, esiinny sinäkin.
T: Jussi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...