Suomiräp-biisit top 5

Häpeämätön listauspostaus! Tämä tuli mieleeni kun eilen mutustelin Twitterissä miten hyvä biisi on Kemmurun Pala historiaa.

No, en sitten saanut jostain syystä heti nukuttua, vaikka luin Dunea pitkän pätkän (kirja-arvostelu kohtapian). Rupesin miettimään, että mitkä vois olla suomalaisen räpin viisi parasta biisiä. Ei käänteentekevää, historiallista tai unohtumatonta, vaan minun mielestäni parasta.

Tällaisen listan sain aikaiseksi. Huomaan ettei tässä ole yhtään kovin uutta biisiä. Mut antakaa armoa, mä olen 34v. Kyllä tänäkin vuonna on julkaistu hienoja suomiräp-levyjä, ainakin JVG ja Kepe's Mode, eli en minä nyt ihan kokonaan ole menneeseen juuttunut. Kai.

Rupesi jo kaduttamaan että tein tällaisen möhislistan. Voi helvetti. TÄSSÄ SE ON. OLEN VANHA:

1. Asa - Leijonaa metsästän
Todellinen "game changer". Muistan kun tämä tuli Posse-lehden kylkiäisenä, cd-versio siis. Tuotannosta lähtien täysin erilaista kuin mitä kukaan oli koskaan tehnyt. Kuuntelin biisin varmaan sata kertaa ensimmäisen viikon aikana. Katsoin että tuottaja on Jukka Immonen, ja mietin että miten helvetissä joku voi tehdä tällaista soundia. Ne torvet, rumpujen etniset vaikutteet, kaikki.
Puhumattakaan tietysti riimeistä. Avain oli haudattu, Asa oli valmis tulemaan esiin. "Tanssin tyhjil kaduil Formula-sunnuntaisin, montako Monacost saa Vantaalle patsaan?", tai "mä en tiedä lätkäst mut tää on leijonabiisi". Hullu flow, Asan tyylin esittely, virheetön, hengästyttävä. Paras.

)

2. MC Taakibörsta - PA2001
Taakibörstan vähälukuiseksi jääneen levytysuran ehdoton kohokohta. En tiedä miten oikeasti kävi, mutta kuulostaa siltä, että kaikkia rivejä ja kaikkien flow'ta on hiottu todella tarkkaan. En nyt muista mistä tämä biisi on sämplätty (jätä kommentti, crate digger), mutta biitti on ehkä paras suomiräpissä ikuna. Ja tietysti itse Taakibörsta, joka ilmentää itsensä tällä manifestillä. Virheetöntä, ulkoa opeteltavaa ja ulkoa keikalla huudettavaa materiaalia. Tavallaan bändin ainoa biisi. No joo, tiedän että heillä on muutama muukin, mutta käytännössä tämä biisi on MC Taakibörsta. Jos teet vain yhden biisin, tee helvetin hyvä.

)

3. Ceebrolistics - Nollapiste
Uudistajat, edelläkävijät, nerot. No joo, ei pitänyt ottaa kulttuurista vaikutusta huomioon mutta otin kuitenkin. Hassua, että 0.-ep voisi olla melkein minkä tahansa vuoden musaa, siis myös ilmestymisensä jälkeen. RPK tai millä aliaksella hänet tunnetkin on umpilahjakas tuottaja, mutta myös hieno mc, vaikka MattiP ja Hyzä ovatkin pää-mc:t. Nimibiisi oli lopulta ep:n kohokohta. Tulee mieleen Tampereen opiskelijakämppä ja ööö, tupakka.

)

4. Ritarikunta - Mä en jaksa
Ritarikunnan Saranat avaavat sanat oli ensimmäinen kokonainen suomiräp-levy josta innostuin oikein tosissaan. Tämä on mahtava tilitysbiisi, huonon fiiliksen purkaus, joka varsinkin suomiräpin yo meitsi -painotteisella alkutaipaleella oli todella virkistävää. Lisäksi tässä on ehkä paras aloituslaini: "Mua on vituttanu koko päivän enkä tiedä mikä mua vaivaa". Näin sanoo Hopee eli Lempi-Joe, ja niin painokkaasti että se on jäänyt ikuisiksi ajoiksi mieleeni. Siis varmaan vanhainkodissakin fiilistelen tätä tunnelmaa. Tässä sitä paitsi sämplättiin Tehosekoitinta! Varhainen suomiräpin ja -rockin yhteenliittymä. Huikea biisi.

)

5. Kemmuru - Unohtunut
Edelleenkin on vaikea tehdä luontevaa ihmissuhteista kertovaa suomiräp-biisiä. Tai ainakin minun mielestäni. Tässä oli jotain hellyyttävää, ja samaistuttavaa. Mahtavaa on myös se, että nuorelle nykykuulijalle esimerkiksi kännykän latauksesta kertova sanoitus "pitäis saada pari palkkii kasaan" ei sano yhtään mitään, mutta kaikki vanhan Noksun omistaneet toki muistavat ne akun virtatilanteesta kertovat palkit näytön sivussa.
En tiedä mistä Aksim on sämplännyt taustan, mutta se sopii biisin tunnelmaan täydellisesti. Tämäkin on sellainen biisi jota on tullut kuunneltua itselleni epätyypillisen monta kertaa putkeen. Jodarok on mielestäni parhaimmillaan kertoessaan ihmissuhteista. Ei politiikasta.

)

Bubbling under:
SMC Hoodrats (se eka biisi)
Loost Koos - Muushia
Steen1 - Sinisiä rappuja ja punasia hintalappuja
Ela - Anna soida
Ritarikunta, Mikrofonistit, Davo - Päästä parhaasta
Ruudolf - Doupeimmat Jumala seivaa


This entry was posted in ,,,,,,. Bookmark the permalink.

2 Responses to Suomiräp-biisit top 5

  1. Arto says:

    Samaa ikäluokkaa kun ollaan, niin tykkään todella tästä listasta. Ite muistan saman sinkun, mikä tosiaan tuli sen lehden mukana ja sen saman fiiliksen, että JUMALAUTA tää on kova! Sama juttu Ritarikunnan kanssa sekä Taakibörstan ja bubbling underissakin pari timanttia. Ai että tuli nostalginen olo.

  2. Jussi says:

    Nostalgiasta elämme ja siitä nautimme.

Leave a Reply

Hei kommentoija! Arvostaisin suuresti jos et kommentoisi anonyyminä, se jotenkin vähentää kommenttisi arvoa. Minä esiinnyn nimelläni, esiinny sinäkin.
T: Jussi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...