Käyttökokemuksia: iPhone 6

Vajaa viikko iPhone 6:n kanssa takana, ja ajattelin kirjata hieman käyttökokemuksia ylös.

Jos löysit tänne Googlen kautta ja mietit iPhone 6:n ostamista, varoitan, että tämä arvio ei ole mikään Tekniikan Maailma -tyyppinen kaikenkattava möhkö, vaan enemmän fiilispohjainen raportti.

Oikeastaan olen sydämeltäni enemmän Android-ihminen, ja muutaman vuoden takainen aika (myöhemmin rikki menneen) HTC Desire HD:n kanssa on edelleen lämpimänä mielessäni. Raudassa oli toivomisen varaa, mutta käyttis oli kultaa.

Päätin kuitenkin jatkaa iPhone-käyttäjänä, kun kulunut vuosi iPhone 4S:n kanssa oli niin ihanan stressivapaa. Käytin sitä ennen vuoden verran työsuhdepuhelimena saatuja Lumioita kun mainittu HTC meni rikki. Lumialla jokainen päivä oli täynnä raivoa puhelimen paskuudesta ja varsinkin käyttiksen epäkäytännöllisyydestä, mutta 4S-vuosi toi rauhan sieluuni.

Siksi - iOS:n palikkamaisuuden ja ylisimppeliyden hyväksyen - päätin lähteä iPhone 6:n matkaan. Puhelin on Saunalahden kytkyluuri, taustaväriltään "avaruusharmaa" ja kovalevyltään 64 gigan mallia.

Otin läppärille täyden backupin 4S:stäni ja palautin sen sitten uuteen kutoseen. Näin puhelimen käyttöönotto oli itselleni kaikkien aikojen helpoin. Jopa äskettäin soitetut puhelut päivittyivät mukana.

En ollut asentanut 4S:ni uutta iOSin versiota, joten sen uudet ominaisuudet eivät olleet ennalta tuttuja. Päivitys ei ollut suuren suuri (tallennustilan suhteen kylläkin, vanhaan 8 gigan 4S:n ei päivitystä kannattanut tehdä kun ei olisi enää jäänyt tilaa juuri muulle), mutta hidastettua videota kuvaava kamera ja hallintanapin tuplaklikkausen takana olevan käynnissä olevat ohjelmat -listauksen ylälaitaan ilmestyneet äskettäin käytetyt kontaktit ovat hienoja uutuuksia.



Ylivoimaisesti parasta uudessa iPhone 6:ssa on akku, joka on juuri niin kestävä kuin on uumoiltu. Olen töissä musiikkipäällikköyden lisäksi yhteisömanageri, mikä tarkoittaa jatkuvaa puhelimen räpläämistä. Silti kutosen akku kestää komeasti läpi työpäivän, esimerkiksi tätä kirjoittaessani kello 18:21 puhelimessa on akkua jäljellä vielä 49% akkua vaikka otin puhelimen irti laturista klo 6:20 ja olen käyttänyt sitä aktiivisesti koko päivän.

Mahtava fiilis kun akku kestää.

Olen tosin kytkenyt taustadatan ja paikannuksen suurimmasta osasta ohjelmia pois ja minimoinut muutenkin taustakäyttöä, mutta se on järkevää vaikkei akunkestoa haluaisikaan optimoida.

4G-verkko ei ole kaikilla toiminut toiveiden mukaan, mutta itselläni signaali on pysynyt hyvänä kaikkialla missä liikun - eli lähinnä Itä-Espoossa, Ruoholahdessa ja Helsingin keskustassa.

Puhelin on melko leveä, mitä korostaa entisestään se, että ostin idioottimaisen mallisen leventävän kuoren, joka minun täytyy vaihtaa. Minulla on isot kädet, ja silti puhelimen käytettävyys yhdellä kädellä on melko vaikeaa. Selkeä miinus, jota tosin kuorten vaihtaminen ohuempiin ja vähemmän luistaviin tulee petraamaan.

Touch ID eli sormenjälkitunnistin on myös mahtava ominaisuus - joka tosin löytyy myös uudemmista vitosista. Olen ohjelmoinut molempien käsien peukalon ja etusormen avaamaan puhelimen (sekä tytärpuoleni etusormen), ja homma toimii todella hienosti.

Alumiininen (tai mitä lie metalliseosta) kuori tuntuu tukevalta ja näyttää tyylikkäältä. Napit naksuvat hieman 4S:ää enemmän, mikä saa epäilemään niiden kestävyyttä, mutta tässä vaiheessa on tietysti liian aikaista sanoa miten hyvin ne kestävät. Nappien tuntuma on joka tapauksessa hyvä.

Kuulokeliitäntä on siirretty jostain syystä alas, mikä on minusta hieman epäkäytännöllistä. Ruudunsammutusnappi on siirrety ylhäältä oikealle sivulle ilmeisesti puhelimen kasvaneen koon takia. Sen paikan opin nopeasti.

Olen myös lukenut kritiikkiä hieman rungosta ulos puskevasta kamerasta, mutta kun joka tapauksessa haluan käyttää puhelimessani kuoria (liian monen hajonneen luurin jälkeen) ei objektiivin pienellä ulostulolla ole mitään väliä.

Kaiken kaikkiaan olen siis erittäin tyytyväinen tähän työvälineeseeni. Harkitsen Swypen tai jonkun muun pyyhkäisynäppiksen asentamista, sillä typot kirjoittaessa ovat edelleen suurin ärsytyksen kohteeni iOS:ssä, mutta se nyt on pientä. Tuntuu sitä paitsi - ja ehkä tämä on plaseboa - että uuden puhelimen näppis on isoille sormilleni armollisempi. Ikävä joka tapauksessa vanhan klassisen Noksu N900:n fyysistä näppistä, joka oli paras. (Ja jossa oli myös mahtava käyttöjärjestelmä, harmi että se hylättiin).

Muita kokemuksia?

This entry was posted in ,,. Bookmark the permalink.

7 Responses to Käyttökokemuksia: iPhone 6

 1. Eduardo says:

  Erittäin hyvin kiteyttävä arvostelu laitteesta ja vielä piti tulla kiittämään siitä, että olit maininnut Touch ID:stä johon saakin siis lisää sormia rekisteröityä. Tähän asti hermot satunnaisesti mennyt kun ei tunnu aina ottavan yhtä peukaloa. Nyt ottaa kaikki pirun sormet.

  t. Eetu

 2. Jussi says:

  Kiitti Eetu, ja toi on kyl loistavaa et siihen saa enemmänkin sormia. Liekö kymmenen yläraja?

 3. Anonyymi says:

  Latasitko iphone 6 ensimmäisellä käyttökerralla täyteen vai annoitko mennä suoraan akun tyhjäksi?

 4. Jussi says:

  Moi Anomuumi. En ajatellut että sillä olisi nykyakuilla merkitystä. Puhelin oli paketista otettaessa ehkä 80% latingissa, annoin mennä noin 10% ja sit latasin täyteen.

 5. Kirsi says:

  "molempien sormien peukalon ja etusormen"

  Molempien sormien peukalon ;) Hauska ajatusvirhe. Kiitos tästä tekstistä! Itse ainakin pidän enemmän näistä rehellisistä tavallisten käyttäjien kokemusten lukemisesta, kuin niistä "Tekniikan maailma" -tyylisistä pläjäyksistä. Olenhan itsekin tavallinen käyttäjä. :)

 6. Jussi says:

  Kirsi, :D
  Kiitos kommentista ja huomiosta. vois joskus vähän tarkemmin oikolukea näitä... mutta kun se on niin tylsää! Mut korjaan nyt kuitenkin tuon.

Leave a Reply

Hei kommentoija! Arvostaisin suuresti jos et kommentoisi anonyyminä, se jotenkin vähentää kommenttisi arvoa. Minä esiinnyn nimelläni, esiinny sinäkin.
T: Jussi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...