The Jam - eli kaikkien aikojen sairain TV-show

On taaskin sunnuntai, ja haalarit ne nurkkaan jäädä sai. Siksi ajattelin leppoisasti lasketella juttua tv-sarjasta, josta minun on pitänyt kirjoittaa jo pitkään.

Pidän kännykässä "blogi-ideat" -muistiinpanoja niitä hetkiä varten, kun ei muuten löydy kirjoitettavaa. Listalla on jo pitkään keikkunut ranskalainen viiva "The Jam", joka tänään vihdoin pyyhitään tiedostosta.

Olipas turhahko meta-alku tälle kirjoitukselle. No, nyt kaikki tietävät elintärkeät taustat.

Tutustuin The Jam -sarjaan ensi kertaa keväällä 2005, kun muutin Helsinkiin. Asuin pari kuukautta ystäväni Ollin kämpässä, ja koska Olli on in the know, hän oli lainannut brittiläiseltä työkaveriltaan The Jam -dvd:n.

Sarjan läpikatselu muutti ainakin jossain määrin käsitykseni siitä, mitä televisiossa voi tehdä.

Kyseessä on brittiläisen Chris Morrisin ohjaama, käsikirjoittama ja tähdittämä sarja, joka esitettiin UK:ssa Channel 4:llä vuonna 2000.

Sarja perustuu Morrisin BBC Radio 1:lla kuultuun ohjelmaan. Itse asiassa luin Wikipediasta, että monissa sarjan sketseistä käytetään alkuperäistä ääniraitaa, ja näyttelijät ovat huulisynkanneet kuvauksissa.

The Jam koostuu lyhyistä, lempeällä äänellä puhutuista sketseistä, joiden taustalla kuullaan ambient-musiikkia. Kuvaan on usein lisätty halvannäköinen pehmentävä efekti.Sketsien aiheet ovat alhaisinta törkyä. Niissä ei ole sanomaa tai opetusta, eikä oikeastaan mitään comic reliefiä. Kun sketsi loppuu, on pakko nauraa koska se helpottaa oloa. Tai ehkä naurun aiheuttaa se epäusko, että tällaista voi olla. Lapset kuolevat, miehiä ja naisia käytetään seksuaalisesti hyväksi, vammaisille nauretaan. Ja kaikki hymyilevät kuin aivokuolleet.

Chris Morrisin komiikasta on varmaan kirjoitettu Briteissä lukuisia graduja (tai mikä sen vastine heidän yliopistoissaan onkaan). Neroutta lisää myös se, että Brittien Maikkari, Channel 4, on tämän ohjelman ostanut ja sen esittänyt.

Olen nähnyt myös Morrisin muut ohjelmat.  The Day Today on mahtava uutisparodia vähän Jon Stewartin tyyliin (mutta paljon nerokkaammin), Brass Eye taas "tutkivan journalismin" ohjelma, joka keskittyy aina yhteen aiheeseen per jakso. Brass Eyen pedofiliajakso aiheutti muistaakseni melkoista kohua.

Jos kiinnostuit palavasti The Jamin näkemisestä,  DVD-bokseja saa Amazonista aika halvalla. Piraattipuolueen väki tietty latasi sarjan jo tämän tekstin lukemisen aikana. Mutta suosittelen.

Ehkä parasta sarjassa ovat nämä jakson introt. Teksti on perverssiä runoutta. Tähän loppuun siis yksi sellainen.

Ja onko olemassa törkeämpiä sarjoja kuin tämä? Temptation Island? Mutta se on tehty eri lähtökohdista. Then welcome, you astonishing sod ape, in JAMMMMMMMMMMMThis entry was posted in ,,,. Bookmark the permalink.

1 Response to The Jam - eli kaikkien aikojen sairain TV-show

Leave a Reply

Hei kommentoija! Arvostaisin suuresti jos et kommentoisi anonyyminä, se jotenkin vähentää kommenttisi arvoa. Minä esiinnyn nimelläni, esiinny sinäkin.
T: Jussi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...