Lukuvinkki: Bret Easton Ellis - Imperial Bedrooms

Jos musa-alan mytologiassa halveksutaan sellaisia a&r:ien tekemiä opportunistisia hittitilauksia, niin tässä BEE:n romaanissa haisee kustannustoimittajan ajatus ensimmäisen osan maineella hyvin myyvästä jatko-osasta.
Imperial Bedrooms on nimittäin jatko-osa BEE:n kehutulle Less Than Zero -esikoiselle, joka teki hänestä "sukupolvikirjailijan" kertaheitolla 35 vuotta sitten. Luin Less Than Zeron tänä keväänä uudestaan kirjakerhon takia, joten tämän lukeminen tuntui siihen perään luontevalta. Ensimmäiselta lukukerralta muistiinpanoja täällä. 

American Psycho ja Lunar Park ovat minusta parhaat BEE:t, sillä Less Than Zeron nuoruuden tuoreus ja rosoisuus esitellään American Psychossa mielenkiintoisemmassa valossa. Sen jälkeen Lunar Park syventää BEE:n (sanokaa vaan jos tämä lyhenteen käyttö ärsyttää) kirjailijahahmon suurinta vahvuutta ja ongelmaa: Oikeastaan kaikki hänen kirjansa ryskivät lukijan ja fiktion ja kirjailijan väliin rakennettua neljättä seinää rikki. Brett Easton Ellis on Less Than Zeron Los Angelesissa kirjoittamassa Clayn ja ystäviensä elämästä, Lunar Park keskittyy enemmän kirjailijaan. Ehkä se oli tämän kirjailijasukupolven vaatimus, tai ainakin se auttaa myymään kirjoja kun kirjailijasta tulee hahmo itsestäänkin.

Imperial Bedroomsissa liikutaan samoissa teemoissa. Clay on palannut Los Angelesiin 25 vuotta myöhemmin. Hänen elämänsä on edelleen aivan yhtä onttoa, pilalle hemmoteltua upporikkaan joutilaisuutta. Vanha tyttöystävä Blair on edelleen vaikea, Rip Millar on pelottava, Julian ongelmainen. Vahvistaakseen vainoharhaista vaikutelmaa BEE on lisännyt päälle vielä murhia ja Clayn jatkuvaa tarkkailua josta ei voi olla oikein varma onko se totta vai kuviteltua.

Kuitenkin koko asetelma tuntuu alusta asti lässähtäneeltä. Clayn kasvaminen näyttelijättäriä hyväksikäyttäväksi käsikirjoittajaksi ei tarjoa mitään lisää, eikä samojen vanhojen haavojen avaaminen uusien viiltämisen ohessa riitä luomaan romaaniin oikeastaan minkäänlaista jännitettä.

Kirja oli armollisen lyhyt, joten BEE-kompletisteille tämä on nopea pala. Tai jos nyt oikeasti haluat lukea Harry Potterin viimeisen kirjan viimeiset 10 sivua, mutta Less Than Zeron maailmasta.

This entry was posted in ,,. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Hei kommentoija! Arvostaisin suuresti jos et kommentoisi anonyyminä, se jotenkin vähentää kommenttisi arvoa. Minä esiinnyn nimelläni, esiinny sinäkin.
T: Jussi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...