Oikeassa olemisen taakka - eli tutustukaa jo Marc Maroniin!

(Tämä postaus on jatkoa Stand upin uusi elämä -kirjoitukselle.

Kaikki jotka ovat olleet lukiossa, tietävät että lukiolaiset tietävät kaiken. He ovat aina oikeassa. Meillä oli kavereideni kanssa lukiossa teoria siitä, että noin 90 prosenttia ihmisistä on idiootteja. Minulla on sellainen mielisairaus, että tunnen oikeassa olemisen taakkaa ajoittain vieläkin. Turhaudun välillä siihen tunteeseen, että niin suuri osa ihmisistä on minun näkökulmastani tyhmiä.

Tämä on tietenkin tyhmää, sillä kyse on asennoitumisesta. Jos asennoituisin näkemään muiden ihmisten teoissa positiivisen puolen, en tuntisi oikeassa olemisen taakkaa. Ja jälleen, kaikki on suhteellista: Jos mietin itseäni lukioikäisenä, ja sitä, että lukioikäinen minä kuvitteli olevansa fiksumpi kuin 90% ihmisistä, ei voi kuin hävetä.

Stand up -koomikko Marc Maron on mies, jolle oikeassa olemisen taakka on vieläkin raskaampi. Se huokuu hänen stand up -tallenteiltaan, ja varsinkin vuoden 2009 Final Engagementilta. Siinä Maron on jo tyytynyt asemaansa kaikkien mielestä lupaavana mutta suuren yleisön hyljeksimänä toisinajattelijana. Negatiivisena toisinajattelijana.
Maron ei raivoa, kuten Lewis Black, joka liian usein perustaa koko settinsä sille, että hän voi HUUTAA LAUSEEN LOPUN räkäisellä äänellään. Final Engagementilla Maron on tyyni, lakoninen ja tulessa. Hän ruotii tietysti itseään, mutta myös amerikkalaista kulttuuria.

 "What is at the core of American culture right now? Porn, poker, ultimate fighting and reality tv. That's fucking it. How selfish is that? Fucking without feelings, lying to make money, fighting without rules and rewarding 'hackneyed' (en saa selvää mitä mies sanoo tässä) fucking losers where talent should be. How is that not fucking depleted and bankrupt?"

Joo, stand up -komiikasta tässä on kyse, mutta tuollainen kaiken toivon hylännyt hahmo on jollain tavalla niin kaunis. Kaksi pieleen mennyttä avioliittoa ("I should do lunch dates now? How will that lead to fucking?") ja eläminen neljän kissan kanssa ovat tehneet Maronista aivan kuin jonkun loistavan romaanin vittumaisen keskushahmon.

Onneksi tarinalla on onnellinen loppu. Hän oli saanut kolmesta radiosta potkut, kunnes vuonna 2009 perusti WTF-podcastin (suosittelen), ja sai sitä kautta uutta yleisöä. Tänä vuonna hän suunnittelee jenkkiläiselle kaapelikanavalle hänen elämäänsä perustuvaa show'ta, jossa hän itse näyttelee.

Ehkä hänen oikeassa olemisen taakkansa kevenee sillä, että yhä suurempi määrä ihmisiä kuuntelee häntä nyökytellen. Ehkä järki lopulta voittaa. Sillä ennen kaikkea Marc Maron on järjen puolella, idiotismia vastaan.

Marc Maron = kovin. Kuunnelkaa Final Engagement alta.

Ai niin, oletko itse koskaan potenut oikeassa olemisen taakkaa?


This entry was posted in ,,. Bookmark the permalink.

2 Responses to Oikeassa olemisen taakka - eli tutustukaa jo Marc Maroniin!

  1. Juhani says:

    Marc Maron on itelle tuttu lähinnä niiltä trippaavilta visiiteiltä Conanin Late Nightiin, ja ehdottomasti herra oli kyl mun lempivieraita. Stand up -settejä Maronilta on tullut vähemmän katottua, vaikka suositteluja onkin. Olin ihan varmaan et toi olis kuollu jo aikoja sitten, mut eipä vaan oo. Muuten, kun kyselit sen standupin perään just siinä taannoisessa postauksessa, täs ois soittolista Spotifyyn jonka yks kaveri on ansiokkaasti koonnu. Tsekkaa jos löytyis vaikka jotain: http://open.spotify.com/user/neuroosi/playlist/55aQCD2w6a2QMMKsVF8EeA

  2. Conesyn vieraana oon kans nähny. Ne talk show -hommat on aina vaan niin lyhyitä et Maronin setti ei pääse parhaimmilleen. Kun juoksulenkillä pystyy keskittymään huolellisesti asiasisältöön, niin joku Jim Gaffigan on oikeastaan aika paska, kun taas Conan-mitassa Gaffigan on hauska.

    Hävettää kun oon nähnyt niin vähän suomalaista stand uppia. Aion korjata asian mahdollisimman pian. Teemu Vesteristä, Niko Kivelää ja Hedbergiä nyt ainakin.

Leave a Reply

Hei kommentoija! Arvostaisin suuresti jos et kommentoisi anonyyminä, se jotenkin vähentää kommenttisi arvoa. Minä esiinnyn nimelläni, esiinny sinäkin.
T: Jussi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...