Arvostelu: Netflixin Altered Carbon (Muuntohiili)

**EI SPOILEREITA**

On ollut hiljaista täällä blogissa. Kiirusta pitää ja iltaisin on tullut kirjoiteltua muita juttuja. Joka tapauksessa, televisiota on silti tullut katsottua, tosin lähinnä suoratoistopuolta. Monta sarjaa on mennyt sellaisissa kädenlämpimissä, tai korkeintaan hieman innostuneissa tunnelmissa. Sillan neloskaudesta voisin sanoa sen verran, että se rikosjuoni ei oikein jaksanut innostaa, mutta Sagan tarinan loppuunkuljetus oli toteutettu hienosti ja hyvällä maulla. Suht ehjä neljän kauden draaman kaari, vaikka kahdella viimeisellä kaudella sitä suuremmin lähdettiin kehittämään.Tämä kirjoitus käsittelee nyt kuitenkin Altered Carbon -nimistä TV-sarjaa, jonka Netflix on maksanut omasta pussistaan, ja joka pullahti pihalle tuossa kuukausi sitten. Sarja perustuu Richard K. Morganin samannimiseen romaaniin, jota en häpeäkseni ole lukenut, vaikka nimen olenkin kuullut ennen TV-sarjan ilmaantumista. Sarjan faneille minulla on sikäli hyviä uutisia, että Morgan kirjoitti romaaniin kaksi jatko-osaa.

Sarja kertoo Takeshi Kovacs -nimisestä entistä YK:n erikoisjoukkojen sotilaasta, jonka keho on tapettu rangaistuksena kapinallisuudesta, herätetty 250 vuoden jälkeen ja laitettu uuteen kehoon (eli "sukkaan", tai englanniksi "sleeve":n). Herätyksestä ja uudesta kehosta vastaa maapallon yläluokkaan (kirjaimellisesti, rikkaat asuvat kilometrejä korkeiden talojen yläkerroksissa pilvien päällä) kuuluva mies, joka haluaa, että Takeshi Kovacs ratkaisee hänen murhansa. Rikkailla on "sukkia" riittämiin, ja mielen sisältävästä metallidisketistäkin otetaan varmuuskopio muutaman tunnin välein, joten kuolema ei ollut kovin pitkäkestoinen. Silti Takeshin pitää selvittää murha.

Koska tämän kirjoituksen tarkoituksena on suositella ko. sarjaa, en mene juoneen sen syvemmälle. Sarja on viehättävällä tavalla cyberpunk-henkinen. Ei siis sellainen ylitehty William Gibsonin Neuromancer-kopio, vaan enemmänkin Strange Days -elokuva siirrettynä tulevaisuuteen. Tietoverkot ja ihmisyyden olemus ovat kuitenkin sarjan ytimessä.

Vaikka sarja on toisaalta melko toimintavetoinen, se onnistuu myös pohtimaan ja kommentoimaan. Takeshi Kovacs taistelee todellisuudessa ja virtuaalitodellisuudessa, veri lentää ja raajojakin irtoaa, mutta sarja keskustelee myös valta-asemasta, uskonnosta, ihmismielestä ja teknologian ja inhimillisyyden rajapinnasta. Erityisesti sarja keskustelee siitä, mitä kuolemattomuus on, mitä erittäin vanhaksi eläminen tekee ihmismielelle. Tähän puoleen myös liittyy sarjan rumin, naisiin kohdistuva väkivalta. Mielestäni se alleviivaa pointtia, mutta ymmärrän muutkin tulkinnat.

Scifi-aste on kuitenkin melko korkea, eli mistään porttihuumeesta scifin pariin ei ole kyse, tätä katsoessa pitää olla jonkin verran historiaa lajin parissa. Muuten vaarana on käsitteiden lentäminen yli hilseen, tai vähintäänkin realismin kaipuu.

Pääosaa esittää Joel Kinnaman, josta tuli House of Cardsin kahden edellisen kauden ja tämän sarjan myötä yksi suosikkinäyttelijöistäni. Jälkiä jättämättä -sarjassa mies oli loisti myös, niinkin hyvin, etten sen perusteella kuvitellut hänen voivan esittää kovin maskuliinista hahmoa, kunnes House of Cardsin republikaanipresidenttiehdokas marssi ruutuun. Altered Carbonissa Kinnamanin hahmo on yksiulotteisempi supersankari, mutta jotenkin Kinnamanin jokamieheys tuo hahmoon lämpöä. Puntilla hän on ainakin käynyt Jälkiä jättämättä -sarjan jälkeen paljon, sen verran REVITTY on yläkroppa nykyisin.

Mutta siis: Pidin tästä sarjasta erittäin paljon. Päätin jättää näin painavan puoltavan äänen, koska olen yllätyksekseni lukenut, miten monet ovat jättäneet sarjan kesken. Joidenkin mielestä liikaa väkivaltaa, joidenkin mielestä sitten varmaan liian scifi. Minusta tämä on onnistunut sekoitus toimintaa, juonta, scifi-elementtejä, ihmissuhteita ja huumoria – sillä ei tämä tosiaan NIIN hard core -scifiä ole, etteikö siellä panemaan päästäisi. Ja rakastutaan tietysti myös, ja kaivataan kauan sitten kuollutta rakasta.

Luulen ja toivon, että Netflix tekee sarjalle jatkoa.

This entry was posted in ,,,,. Bookmark the permalink.

1 Response to Arvostelu: Netflixin Altered Carbon (Muuntohiili)

  1. Vakavasti i tasoitin, kun viisivuotias mieheni jäi toisen naisen kanssa scothlandissa. Huusin ja nuhtelin joka päivä, kunnes se oli niin huono, että en kestänyt sitä enää. ja pääsin Internetiin apua varten, kunnes osuin todelliseen, ja se on Dr Wealthy. Olen melkein luopunut yrittäessään saada mieheni takaisin ja ottaa tyytyväinen perhe uudelleen. Olin yrittänyt paljon, mitä tiesin, ja loitsuilla voin saada hänet takaisin, koska olen kuullut paljon Dr Wealthy, siunauksista ja poikkeuksellisista maagisista voimista, hän teki kaiken työn, ja heti 7 päivän kuluttua mieheni palasi minun luokseni ja hän oli vangittu kaikesta, mitä hän on tehnyt. Ja nyt elämäni on tasapainoinen ja olen jälleen onnellinen. Dr Wealthy teet hyvää palvelua ihmisille, enkä usko, että monet ihmiset olisivat tienneet sinusta. Olet karkea timantti. Kiitos tohtori Wealthy Olet lahjakas ja annatte itsesi niin vapaasti kuin teit minulle. Kiitos, että kutitte maagisia rakkauden loitsuja minulle ja Sergio. Hän on palannut minulle juuri niin kuin se oli, kun tapasimme ensin .. sieluni syvyydestä! Olen nyt erittäin onnellinen. Kiitos ja Jumala siunatkoon sinua niin paljon, sir. Nyt mieheni on palannut minulle vain 7 vuorokauden ajan, kuten sanoitte sen..wow .. olen täysin palkittu. Kiitos paljon, sir, paljon arvostuksia .. Tässä on Dr Wealthy yhteystiedot: wealthylovespell@gmail.com tai sinä mitä hänet. + 2348105150446

Leave a Reply

Hei kommentoija! Arvostaisin suuresti jos et kommentoisi anonyyminä, se jotenkin vähentää kommenttisi arvoa. Minä esiinnyn nimelläni, esiinny sinäkin.
T: Jussi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...