Kirja-arvostelu: Jussi Mäntysaari - Anti-Jante

KIRJOITIN ROMAANIN! MATA F A K A A S !


Inhoan sitä kun ihmiset sanoo, että "vihdoin tämä on julkista", mutta VIHDOIN TÄMÄ ON JULKISTA.

(Jos jo tässä vaiheessa haluat tietää että mistä sitä saa, niin Kindlestä tai Elisa Kirjasta hintaan 2€ (ekan viikon tarjous 1€) tai esim. Suomalaisesta hintaan 18,90€)

Yksi haaveistani on ollut ehjän ja kokonaisen romaanin kirjoittaminen. KIRJOITTAMINEN itsessään (vannon, siinä kirjassa ei ole KAPITAALIHUUTOA, ainakaan näin paljoa) on ollut minulle elinehto jo pitkään, mutta romaani on aiiiiiiivan eri juttu kuin blogin kirjoittaminen. Voin kertoa. Kerron. Kehuskelen. Bloggaaminen on sama kuin kävisi Elixian näyteikkunakuntosalilla juoksumatolla, romaanin kirjoittaminen kuin jylhä korpimaratoni ilman lisäravinteita.

Ensimmäisen romaanikokeilun kirjoitin lukiossa. Se ei tullut aivan valmiiksi, enkä näyttänyt sitä kenellekään. Hyvä niin, sillä se oli ihan paska. Sen jälkeen olen kuitenkin hautonut tätä nimenomaista Anti-Jante-ajatusta jo ainakin 5-6 vuoden ajan. Oikeastaan ihan ensimmäinen siemen KYLVETTIIN lukiossa kun historianopettaja, rehtori Yli-Olli, kertoi Huittisissa kesällä 1917 tapahtuneesta kahakasta, joka joidenkin tutkijoiden mielestä enteili puolta vuotta myöhemmin alkanutta sisällissotaa.

No, tämä ei kuitenkaan ole historiallinen romaani, vaikka niitäkin elementtejä löytyy. Toisaalta minua ovat aina kiehtoneet amerikkalaiset college-tarinat. Ryhmä nuoria aikuisuuden kynnyksellä. Donna Tarttin Jumalat juhlivat öisin tai elokuvapuolelta vaikka The Perks of Being a Wallflower. Tai Breakfast Club!

Historian ja lukiolaisuuden edelle kiilaa kuitenkin kirjan tärkein elementti. Pikkukaupunki. Pikkukaupungissa kasvaminen. En halua paljastaa liikaa tai pilata lukijoiden (teitä toivottavasti on satoja miljoonia) iloa kertomalla, että mitä Anti-Jante haluaa sanoa. Tai mikä on Anti-Jante. Pikkukaupunki - Huittinen minun tapauksessani - tuntui teiniangsteissa kamalalta kiroukselta, mutta toisaalta olen myöhemmin oppinut ajattelemaan siitä paljon muutakin. Noniin, en sano enempää.

Sitten minua kiehtoo tietysti musiikki. Kirjan päähenkilö on massiivista hevilevyä valmistellut Tapio Mangård, joka romahdettuaan muuttaa pikkukaupunkiin musiikinopettajaksi. Lisäksi kirjassa viitataan biiseihin ja levyihin. Olen myös piilottanut sanoituksiin ainakin neljän suomalaisen pop-biisin sanoituksesta osia. Kaikkien bongaajalle luvassa joku palkinto. En sano että hyvä tai arvokas palkinto, mutta palkinto!

Äh, kamalan vaikea kertoa omasta kirjastani näin. Päämäärä ei kuitenkaan ollut VAIN kirjoittaa jotain valmiiksi, julkaisen sen koska se on mielestäni niin hyvä että se ansaitsee tulla luetuksi. Se on sekoitus college-kasvutarinaa, fantastis-realistista pikkukaupunkikuvausta ja popkulttuuriromaania. Siinä on paljon musiikkiviittauksia, siinä on myllynkiviä, siinä on Miinaharavaa pelaava talonmies.

Näin lukee kirjan takakannessa:

Anti-Jante on romaani pikkukaupungeista, metallimusiikista, unelmista, vallankumouksesta, lukiosta, musikaaleista ja aikuistumisesta.
Tapio Mangård on hevimetalliin mieltynyt muusikko, joka pakenee liian ahdistavaksi käynyttä levyprojektia pikkukaupunkiin. Hänestä tulee lukion musiikinopettaja, jonka tehtäväksi annetaan rehtorin lempilapsi, Rantakarin lukion musikaalinäytelmä. Näytelmästä muodostuu Tapion pakkomielle, jonka edessä työt ja tyttöystävä ovat vain tiellä. Samalla paikalla sata vuotta sitten käyty sisällissotaa edeltävä kahakka pyrkii sekin tunkemaan Tapion maailmaan, monumentaalisin seurauksin.
Samaan aikaan lukiolaiset Niina, Pauli, Tissi ja Pete yrittävät löytää paikkansa maailmasta ja murtautua läpi pikkukaupunkia ympäröivän muurin.

Mutta siis haluaisitko lukea sen? LUE, ole kiltti. Kohta linkkaan ostopaikkoja, mutta voithan myös toivoa että kirjastosi tilaa sen, Anti-Jante kyllä löytyy tilausvalikoimasta.

Jos olet jo lukenut sen, niin kerro minulle mitä tykkäsit. Lähetä minulle sähköpostia (osoite tuossa oikealla) tai sitten käytä AIHETUNNISTETTA #antijante Twitterissä tai Instagramissa. Kerro kavereillekin oliko se hyvä kirja vai ihan kaamean huono.

Olen jo aloittanut seuraavan kirjan kirjoittamisen. Aion kertoa tässä blogissa myöhemmin enemmän siitä, millaista romaanin kirjoittaminen oli prosessina, mitä työkaluja käytin ja mikä siinä oli helppoa tai vaikeaa.

Niin ne ostolinkit:
Kindle
Elisa Kirja
Suomalainen Kirjakauppa
Ad Libris

Kiitos ja olkaa hyvät.

This entry was posted in ,,,. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Hei kommentoija! Arvostaisin suuresti jos et kommentoisi anonyyminä, se jotenkin vähentää kommenttisi arvoa. Minä esiinnyn nimelläni, esiinny sinäkin.
T: Jussi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...