No nyt. Vaikka en lue nykyisin kovinkaan paljoa scifiä tai fantasiaa, niin aina kun saa vinkin tarpeeksi laadukkaasta teoksesta näissä genreissä niin mielellään siihen tarttuu. Aasiassa asuva ystäväni (tämä joko liittyy tai ei liity siihen että hän oli tutustunut kiinalaisen kirjailijan teokseen) suositteli tätä Remembrance of Earth's Past -trilogian ensimmäistä osaa. Hän ei ole muistaakseni aiemmin suositellut minulle kirjoja (räppiä kylläkin), joten arvelin että suosituksella on painoarvoa.
Kuten olikin. Three Body Problemia voisi kai kuvata "hard scifiksi", eli tiedepainotteiseksi scifiksi, mutta samalla se hyödyntää Kiinan historiaa tavalla joka tuo mieleen Neal Stephensonin romaanit. Stephensonia on myös ajattelun ja mielikuvituksen häikäisevä kirkkaus. Paras scifi on sellaista jossa hypitään nopeasti intiimistä universumin kokoisiin asioihin, ja juuri sellaista Three Body Problemin meno on. En spoilaa tässä tekstissä suuremmin mitään, mutta sen verran voi kai paljastaa, että Kulttuurivallankumouksen kaltoin kohtelemasta tiedenaisesta siirrytään salamannopeasti nykypäivän tieteentekijöiden itsemurhabuumiin, vallankumoukselliseen massiiviroolipeliin ja kommunikaatioon maailmankaikkeuden muiden siviilisaatioiden kanssa.
Tajusin tässä kirjoittaessani, että en voi ihan hirveästi kuvailla kirjan sisältöä spoilaamatta liikaa, joten tyydyn sanomaan, että tällainen fiilis scifistä pitäisi tulla. Henkeä haukkova, "eisaatanaaeivittua" hokeva, jotain tieteestä oppiva, tuolilta tippuva ja totaalisen viihdytetty. Se on se olo. Kirjan juoni on sellainen että kun sitä alkaa ääneen referoida, niin välillä tekee mieli vaan purskahtaa nauruun, niin älytön se on. Älyttömän hieno.
Tietysti jos kaikki kvanttiasiat ja mikrokosmos ja pimeä aine kiinnostavat, niin tässä olisi sitäkin tarjolla. Ja tosiaan myös Kiinan historiaa, piti tuosta Kulttuurivallankumouksesta ottaa muistin virkistämiseksi kertausta, kun lukion historiantunneista on niin pitkä aika.
En taida sanoa enempää, koska juoni pitää päästä kokemaan itse. Mutta todella sitä suosittelen. Kolmen kappaleen probleema on muuten olemassaoleva matemaattinen probleema, joka tarkoittaa kysymystä kolmen toisiinsa vaikuttavan kappaleen liikeratojen laskemisesta. Ja tämä kysymys todella liittyy kirjan tarinaan.
Kuten kaikki megalomaaniset scifi-järkäleet, on tämäkin jaettu kolmeen osaan. Ennen seuraavan osan ahmimista luen ainakin Green Bay Packersin quarterbackina tunnetuksi tulleen Brett Favren elämäkerran Gunslinger. Siitä lisää ensi kerralla. Mutta lukekaa tämä Liu Cixinin kirja, ette kadu.