Top 6 kirjallisuusviitteet biiseissä

Viittaukset kirjallisuuteen biisien nimissä tai sanoituksissa ärsyttävät joitain ihmisiä - tai olen ymmärtänyt että sitä pidetään snobbailuna tai turhantärkeilynä. Minä kuitenkin nautin, kun tajuan jonkun viittauksen jonka sanoittaja on tekstiinsä ujuttanut.

Tässä listauspostissa omat suosikkini - EI paremmuusjärjestyksessä. SINUN suosikkisi voit kirjata tuonne kommenttikenttään.

1. Nirvana - Scentless Apprentice

He was born senseless and scentless - tai jotain sinne päin. Biisi on saanut nimensä ja perustuu löyhähkösti Patrick Süskindin mahtavaan Parfyymi-kirjaan. Ei ole vaikeaa ymmärtää, miksi kertomus ominaistuoksuttomasta miehestä ja hänen ulkopuolisuudestaan on viehättänyt Kurt Cobainia. Kurt varmasti haisi, mutta muuten tarinassa on paljon hänelle rakkaita elementtejä.

Ei nyt tule nopeasti mieleen, oliko Nirvanalla muita kirjallisuusviitteitä. Nick Hornby tietysti viittaa Nirvanan biisiin About a Boy -romaanin nimessä, eli toisinpäin homma kyllä toimii.

2. Pearl Jam - Pilate

Pilate on tietysti Pontius Pilatus. Biisissä lauletaan "like Pilate, I have a dog. Obeys, listen, kisses, loves". Kyseinen kohta viittaa tietysti Mihail Bulgakovin mahtavaan kirjaan Saatana saapuu Moskovaan, tai Master and Margarita englanniksi. Kirjan loppuvaiheilla (muistaakseni, pitäisikin lukea tuo uudestaan) Pilatus asuu yksin vuorella, seuranaan vain koira, joka tottelee, kuuntelee jne.

Hieno biisi, hieno kirja. Samasta kirjasta on käsittääkseni tullut myös Rollareiden Sympathy for the Devil.

3. Bloc Party - Song for Clay (Disappear Here)

Bloc Partyn toinen levy A Weekend In the City on jotenkin aliarvostettu teos mielestäni. Joka tapauksessa tämä avausbiisi siirtää Brett Easton Ellisin Less than Zeron päähenkilön Lontooseen. Päähenkilön nimi on siis Clay. On minusta aika kesy kirja jotenkin - Brett Easton Ellis ei muutenkaan ole ihan suosikkejani vaikka Lunar Park ja American Psycho ovatkin hienoja. Biisi on kuitenkin hieno, ja kirjan tunnelma sopii biisiin ja päin vastoin.

4. Olavi Uusivirta - Huomenna hän tulee

Niin täynnä Eino Leinoa ja Arto Melleriä ja mitä kaikkea on Olavi Uusivirran tuotanto, että olisi varmaan pitänyt valita Löysäläisen laulu tai joku muu tähän. MUTTA Samuel Beckettin Waiting for Godot eli Huomenna hän tulee on niin kertakaikkisen mahtava teksti, että se on pakko mainita. Kaksi jamppaa odottaa Godot'a, joka tulee "huomenna". No ihan varmaan tulee, uskon ihmeisiin.

5. Fatboy Slim - Weapon of Choice

No, Fatboy Slim nyt ei sinänsä ole mikään juhlittu tekstittäjä, MUTTA tämä biisi viittaa selvästi täällä arvostelemaani DUNEEN! Koska niin kuin aavikon ihmiset tietävät, madon pystyy välttämään jos kävelee epärytmiin. "Walk without rhythm and it won't attract the worm".

6. Kate Bush - Wuthering Heights

No TIETYSTI! "Heathcliff, it's me, your Kathy, I've come home I'm so co-o-o-ld let me in your window", mutta eihän se Heathcliff TIETENKÄÄN päästä koska se on kirjallisuuden historian vittumaisin ja tunnekylmin jätkä!

Eli Humiseva harju, Emily Bronte, se tulee jo biisin nimestä selväksi. Turha sitä piilottaa liian syvälle tekstiin. Hieno biisi, mahtava kirja.


EDIT. En jaksa muokata, mutta käytinpä monta kertaa sanaa "tietysti".

This entry was posted in ,,,,,,,. Bookmark the permalink.

5 Responses to Top 6 kirjallisuusviitteet biiseissä

  1. Tuomas says:

    Tää on aina hyvä aihe, kirjoitin ihan artikkelinkin tästä jokin aika sitten. Sen voi lukea vaikka täältä: http://musasto.wordpress.com/2013/12/11/muusikoita-inspiroinut-kirjallisuus/ Myönnettäköön, että kaikkia siinä mainittuja kirjoja en ole lukenut. Kappaleet oon kyllä kuunnellut. :D

    Wuthering Heights / Humiseva harju tais olla ainut sama, mikä tuli mainittua, mutta se nyt onkin aina huippu. Sitäkään kirjaa en oo lukenut, vaan leffan nähnyt, mut toisaalta ei ollu myöskään Kate biisiä tehdessään nähnyt muuta kuin leffan! :)

  2. Timo says:

    It's no use, he sees her
    He starts to shake and cough
    Just like the old man in
    That book by Nabokov
    Don't stand, don't stand so
    Don't stand so close to me

  3. Jussi says:

    Timo, mulla olikin tuo biisi mielessä, mutta en ole Lolitaa lukenut (pitäis varmaan) joten en ottanut mukaan.

    Tuomas, onpa mahtava knoppitieto että Bush ei ollut lukenut kirjaa! Päräytti sitten vaan biisin tulille. Toisaalta hän oli aika nuori kun teki Kick Insiden (19 vai miten se oli?), joten ehkä sitä voidaan pitää lieventävänä asianhaarana.

    Käyn lukemassa blogisi. Suomesta pitäisi etsiä enemmänkin esimerkkejä.

  4. Mika Alanko says:

    YUP:llahan on tuohon jo mainittuun Saatana saapuu Moskovaan kirjaan paljonkin yhteyksiä. Esim. 90-92 kokoelmalta löytyvä kappale Woland. En nyt muista onko suoria viittauksia toiseen venäläiseen kirjailijaan Daniil Harmsiin, mutta vaikutteita ainakin. Ja Mannosen basarin etukalvossa oli Harmsin kuva joskus -95 tms. Ei nyt ihan suoranainen viittaus biisissä kirjallisuuteen, mutta selkeä kannanotto kuitenkin sinne suuntaan :)

  5. Jussi says:

    Ai vitsi, YUP olis tietysti pitänyt mainita! Saatana saapuu Moskovaan -kirjan lukeminen ja 90-92-kokoelman löytäminen ajoittuivat vieläpä samaan ajanjaksoon. Ja Homo Sapiens -levyllä taitaa itse asiasas olla vielä enemmän tuota kirjaa. Domus Perkele yms.

    YUP:n ekoilla levyillä taisi myös olla Dostojevskiä ainakin. Idioottia, muistelen.

Leave a Reply

Hei kommentoija! Arvostaisin suuresti jos et kommentoisi anonyyminä, se jotenkin vähentää kommenttisi arvoa. Minä esiinnyn nimelläni, esiinny sinäkin.
T: Jussi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...