Ohuehko disclaimer: Tunnen Salamatkustaja-blogia pitävän Satu Rämön, koska blogimme kuuluvat samaan blogiyhteisöön (Suomen Blogimedia fo lyfe!), ja hän lähetti tämän kirjan vapaakappaleen halukkaille bloggaajakollegoilleen.
En lue matkakirjoja oikeastaan koskaan. Olen niin paska ihminen. Ei vaan, en vain jaksa. Ajattelin, että Islantilainen voittaa aina olisi tavallaan matkakirja - päiväkirjamuotoon puettu esitelmä tutustumisesta erilaiseen kulttuuriin.
Sadun kirjassa on näitä aineksia, mutta kirjana se on paljon enemmän. Toki topakan suomalaisen muuttaminen yltiöpositiivisten islantilaisten keskelle on toimiva viitekehys, ja henkilön ympärille rakentaminen helpottaa kirjan markkinointia, mutta pohjimmiltaan tämä on kirja Islannista. Niin kuin otsikko tietysti lupaakin.
Huomatkaa, että tämä äskeinen ei ole varsinaisesti kritiikkiä kirjasta, vaan kipuilua omien ennakkoluulojeni kanssa. Koska luonnostelen nämä tekstini etukäteen vain päässäni, saatte nyt nauttia tästäkin.
Ehkä kirjasta teki niin onnistuneen se, että pidän Sadun persoonasta (jo blogin perusteella), ja ja eriskummallisen pienen valtion tarkasteleminen tämän persoonan lävitse osoittautui erittäin hyväksi ratkaisuksi. Tai siis: Islanti on mielenkiintoinen jo itsessään, mutta pelkkänä tietokirjana tämä olisi ollut huomattavasti tylsempi.
Välillä huomasin toivovani kirjailijan omaa tarinaa mukaan jopa vähän lisää, mutta aviomiehen tapaaminen (joka sekin käsiteltiin aika nopeasti sopivia kohtia skippaillen) taisi olla ainoa puhtaasti henkilökohtainen tapahtuma - muut Rämön elämässä tapahtuneet asiat peilattiin islantilaiseen kulttuuriin perhejouluista synnyttämiseen. Johtunee toimittajataustasta.
Kuulin, että kirja ollaan kääntämässä englanniksi, mikä on hyvä, sillä englannintaitoisia islantilaisia saattaa kiinnostaa, miten osuvan oloinen tämä analyysi heidän valtiostaan on. Tai ehkä tämä on vain suomalaista ajattelua - sillä meitähän tunnetusti kiinnostaa kun "Suomi mainitaan", ehkä itsetietoisia islantilaisia ei samalla tavalla kiinnosta mitä joku ulkomaalainen heistä ajattelee.
Mielenkiintoinen oli myös luku Islannin pankkikriisistä, jota somessa jaettavissa kuvissa käytetään sankarillisena esimerkkinä taistelussa globaalia riistokapitalismia vastaan.
No, oli tietysti hienoa, että Islannin valtio päätti olla sosialisoimatta sijoittajien tappioita veronmaksajille, mutta islantilaisten pähkähullujakin sijoituksia kyllä korvattiin. Samaan aikaan tunnollisesti taloudestaan huolehtineiden islantilaisten asuntolainat räjähtivät käsiin jos ne oli sidottu ulkomaiseen valuuttaan. Syntyi paljon köyhyyttä, ja valtiolta rahansa takaisin saaneet uhkarohkeat sijoittajat ostivat rahapulaan joutuneiden ihmisten asuntoja murto-osalla aiemmista hinnoista.
Ekonomisti Rämö osaa selittää tämän paljon selkeämmin, lukekaa kirjasta. Mielenkiintoinen kääntöpuoli sille yleensä kuullulle tarinalle joka tapauksessa - varsinkin viime päivien mylläkän jälkeen, kun pääministerin ja puolisonsa offshore-yhtiö paljastui. Salamatkustaja-blogissa tästä taustoja.
Lämmin suositus. En ole koskaan käynyt Reykjavikissa, mutta tämä kirja lisäsi huomattavasti menohalujani.
Jos haluat ostaa tämän kirjan, Suomalainen.com myy sähkökirjaversiota 14 euron hintaan. Jos ostat tämän linkin kautta, antavat minullekin pienen komission. Ihanaa.