Olin tuossa tammikuussa Thaimaassa. Se oli ihanaa. Ainut ikävä välikohtaus sattui, kun muutaman vuoden vanha kännykän sukelluspussi petti kun uimme luolassa. Edes huolellinen kuivaus ei auttanut, merivesi tuhosi luurin. En ole vieläkään jaksanut/ehtinyt viedä sitä erikoisliikkeeseen kuvien pelastamisen toivossa, mutta toisaalta vajaa vuosi kuvien varmuuskopioinnista on myös puhdistava kokemus.
Entinen puhelimeni - siis tämä joka kuoli Koh Mookin Emerald Caveen - oli iPhone 6, melko tarkkaan kaksi vuotta vanha työpuhelin. Yhteensä ehdin käyttää iPhone 6:sta oikeastaan sen ilmestymisestä lähtien, eli kaksi ja puoli vuotta.
Olin jälleen harkinnut paluuta Android-käyttäjäksi, mutta olin laitehimoissani kahlinnut itseni Applen puhelimiin ostamalla Apple Watchin. Se kun ei tietenkään toimi Androidien kanssa.
Joten jatketaan sitten iPhonejen kanssa. Seiska pöytään, kiitos. Arvostan työpaikkaa, jossa saa itse valita työpuhelimen, joten kovalevyltään isoin mahdollinen musta iPhone 7 oli valintani.
Tämä seiskahan on se ensimmäinen parjattu versio ilman 3,5 millin kuulokeliitäntää. Virta ja luurit täytyy hoitaa lightning-liitännän kautta. Adapteri ja perus-Apple-napit ligthning-liitännällä tulivat mukana paketissa. Muutaman kerran on kieltämättä ottanut päähän, kun lightning-napit ovat kotona ja sähköpostissa olisi biisi jonka haluaa kuunnella.
Ilmeisesti kuulokeliitännän poistaminen on parantanut vedenpitävyyttä tuntuvasti, sillä olen nähnyt veden alla kuvattuja videoita ilman suojapussia. Itse en kyllä uskalla yrittää kuvata veden alla ilman suojapussia, mutta veteen tippuminen ei siis tapa puhelinta, eikä sitä tarvitse edes kuivattaa - jos ei nyt näytä siltä että kaiutin tai kosketusnäyttö eivät huolellisen talouspaperikuivauksen jälkeen toimi.
Tämä ei ole virallinen neuvo, muuten, vaan perustuu siihen mitä tuosta vedenpitävyydestä olen lukenut ja kuullut. Hyödyllinen ominaisuus joka tapauksessa.
Parasta tässä on ehdottomasti akku. Toki vertaaminen 2 vuotta vanhan puhelimen akkuun on muutenkin epäreilua, mutta tämän uuden Seiskan akku todella kestää koko päivän, sellaisenakin päivänä kun jostain syystä RÄPLÄÄN puhelinta melkein koko ajan.
Aluksi hämmennystä aiheutti erilaisten painalluksien erot. Tämä ominaisuus on ilmeisesti jo 6S:ssä, mutta joka tapauksessa meinasin heittää puhelimen seinään (miksi muuten laitteiden toimimattomuus suututtaa niin paljon välillä?) kun en onnistunut liikuttamaan ja poistamään äppejä. Tuttu pitkä painallus toikin jonkun context menun josta sai pikavalita kunkin sovelluksen ydintoimintoja.
Onneksi Twitter selvitti, että hento painallus mahdollistaa siirtämisen ja poistot.
Samoin esimerkiksi näppäimistössä hento painallus tuo esiin kirjainmerkin harvinaisemmat sukulaiset (kuten ennenkin), mutta kovempi painallus muuttaa näppäimistön tilaan, jossa kursoria voi liikutella huomattavasti kätevämmin kuin aiemmin, kun sormea ei tarvitse läntätä peittämään tekstiä.
Kamera tuntuu parantuneen entisestään. Linssi on todella valovoimainen, kuvat tarkkoja ja tarkennus nopeaa. En ole lukenut teknisiä vertailuja - varmasti jossain Microsoftin maailmanlopun paskaluurissa on suurempi kuvakenno - mutta kameraan saa iPhone 7:ssä olla todella tyytyväinen.
Voi olla, että tämäkin johtuu kuulokeliitännän poistamisesta, mutta laite ei tunnu niin herkältä pakkaselle kuin aiemmat mallit. Tarkoitan siis, että vielä Kuutostakin riivannut äkkisammuminen kun luurin ottaa taskusta ulkona talvella on nyt poissa. TOSIN kun olin n. 10 asteen pakkasella juoksulenkillä rupesi lightning-liitäntä vittuilemaan kun podcast katkesi itsestään, kuulokeet lähettivät stop-käskyn vaikken painanut stoppia. Ainut apu oli repiä kuulokkeet irti ja liittää uudestaan, mikä oli tietysti tosi hauskaa pakkasella juostessa.
Tämä on tapahtunut vain kun pakkasta oli yli kymmenen astetta. Toivoa on, ettei tästä tule laajempaa kiusaa.
Yleisesti ottaen Apple voisi jo pikku hiljaa harkita käyttöjärjestelmän päivitystä. iOS:n ylisimppeliys on edelleen kantava idea, Apple on vaan lisäillyt siihen erilaisia toimintoja sitä mukaa kun Android on kehittynyt eteenpäin. Ehkä yksinkertaisuus on iOS:n suurin valtti, mutta itse kaipaisin jo seuraavia askeleita.
Suurin ongelma kosketusnäytöllisissä älypuhelimissa on edelleen kirjoittaminen. Se on hidasta ja virheitä tulee ns. helvetisti. Sanelu on kätevä toiminto, joka nykyään tajuaa ainakin minun puhettani suhteellisen hyvin, mutta erikoissanastoa tai slangia on vaikea sanella, eikä toimintoa sitä paitsi kehtaa käyttää julkisilla paikoilla. Suomenkielistä näppäimistöä käyttäessä tekstinsyött ei toimi läheskään niin hyvin kuin englanniksi, joten ehkä toivoa on vielä.
Ei siis mikään valtava loikka eteenpäin, mutta ei myöskään mikään epäonnistuminen. iOS-fanit ovat varmasti tyytyväisiä, vaikka kilpailijat ovat monella alueella menneet jo ohi.
Kiitos tästä! Oli hyödyksi :)
Mä just mietin puhelimen päivittämistä, vanha ei enää toimi kunnolla... Oon arponut tämän ja uuden Galaxyn välillä - ja mulle tärkeintä on hyvä kamera, koska käytän kuvaamiseen (blogin kuvitus jne.) vain puhelinta.