Okei, otetaan skaba: Kenen vanhemmilla oli absoluuttisesti PARAS vinyylikokoelma? Oli tai on, toki liian halvalla myydyt kokoelmat kiinnostavat myös.
Voin tässä heti kärkeen kertoa, että minä en voita tätä kisaa. Kyllä, minun äidilläni ja isälläni oli vinyylilevyjä, ja kyllä, parhaat niistä ovat nyt minun hyllyssäni. Mutta ei tällä valikoimalla voiteta kisoja.
Otsikko on tietysti sukupuolittava, mutta olkoon, kun se on niin raflaava. Minun vanhempieni vinyylikokoelmasta voin tähän kisaan ilmoittaa levyt: Abba - The Album ja Arrival, Johnny Cash - Live at San Quentin, Vesa-Matti Loiri - Vesku Suomesta ja paljon klassista musiikkia. Muu olikin aikamoista tohkaa. Oli siellä yksi ihan ok Emmylou Harrisin levy myös. Äitivainaa tykkäsi kuunnella Frank Sinatraa ja jotain Demis Roussosta ja Petula Clarkia.
Otan tähän esimerkiksi ystäväni Kimmon porukoiden levyt. Siellä oli vinyylinä useampi Led Zeppelin, Pink Floyd, Emerson, Lake & Palmer ja en edes muista mitä kaikkea. SAATANA SENTÄÄN! Olen vieläkin kateellinen. Onneksi sentään saatiin kuunnella lukioiässä niitä levyjä. Se oli mahtavaa.
Minulla ei ole biologisia lapsia, mutta yksi erityisen rakas 5v-tytärpuoli kylläkin. Olen pitänyt huolen siitä, että meillä KUUNNELLAAN paljon musiikkia, ja hän kyllä diggaileekin paljon esimerkiksi Creedence Clearwater Revivalia, Ghostia, Beatlesia tai Fleetwood Macia. Toivottavasti siis sitten kun hän jonkun vuoden päästä kirjoittaa blogia hän antaa minulle ainakin sellaisen myönnytyksen, että meillä KUUNNELTIIN musiikkia. Ei hän siitä varmaankaan pidä, koska lasten on tärkeää pitää eri musiikista kuin aikuisten, mutta ainakin altistuminen laadukkaille soundeille on tapahtunut jo pienessä iässä.
KERRO! Millaisia levyjä vanhemmillasi oli? Kuuntelitteko niitä? Kommenttikenttä alla odottaa osallistumistasi. Palkintona on glooriaa.
Simon & Garfunkel: Greatest Hits
Cat Stevensiä
Loiri/Leino -levyjä
Sambialaista rockia, joka on nyt trendikästä. Muistan ainakin Keith Mlevhun. Asuimme siis mm. Sambiassa
Carpentersia
Beatlesia
Michel Polnareffia, jota vousia myöhemmin bongasin Asan joltain Foetidalta
Sibeliusta, Beethovenia, Mozartia, Merikantoa, Bartokia, jne.
Kaikkea kuunneltiin, osaa mutsin pianolla soittamana. Muistan varsinkin Cat Stevensin Morning Has Brokenin...
Toi mutsi/piano-yhdistelmä antaa välittömästi lisäpisteitä.
Voin ilmoittautua kisaan potenttiaalisemmaksi häviäjäksi!
Meillä kotona ei paljoa musiikki soinut, mikä on toki harmi. Muistan vain isäni Santana-vinyylit.
Lapsuudessa yksi suosikki videoistani oli Jari Sillanpään veijarin vuosi. Ainut muisto koko pätkästä on se, kun Jari alkoi itkemään kesken haastattelun.
Sen mitä muistan, niin jokunen Tenavatähti -levy löytyi. Voitinko?
Faijani levyhyllyllä on ollut merkittävä vaikutus mun musiikkimakuni kehittymiseen. Muistan vielä kuinka hän opasti alkuun vinyylisoittimen ja vahvistimen käytössä ja tuli samalla antaneeksi avaimet varsinaiseen aarreaittaan. Kenties kolme tärkeintä juttua, mitä hänen hyllystään löysin olivat Steely Dan, Stevie Wonder ja Frank Zappa. Steely Danin Aja, Pretzel Logic ja Gaucho tulivat todella tutuiksi, samoin kuin Stevie Wonderin 1970-luvun jumaltuotanto ja lukuisat 1960–70-lukujen Zappa-albumit. Myöhemmin olen päätynyt ostamaan kaikki nämä CD-levyinä sekä tietty täydentämään faijan valikoimiin jääneet aukot.
Näiden "kolmen suuren" lisäksi faijan hyllystä löytyi tie jazzin maailmaan fuusion kautta (Weather Report, Jaco Pastorius, Mahavishnu Orchestra, Return to Forever), Jimi Hendrixin koko lyhyeksi jäänyt tuotanto, josta nuoreen kitaristiin koviten kolahtivat Axis: Bold as Love ja Band of Gypsys, lisää kitarajumaluutta Dixie Dregsin ja Steve Morsen edustamana, bluesia, countrya, bluegrassia yms. Amerikanherkkua (Muddy Waters, Doc Watson, Nitty Gritty Dirt Band...), Bob Marleyta, Paul Simonia (erityisesti Graceland on syöpynyt tajuntaani näiltä ajoilta), Wigwamin Nuclear Nightclub, Tasavallan Presidentin Lambertland ja Pekka Pohjolan Harakka Bialoipokku ja vaikka mitä muuta, mitä en tässä nyt muista mainita.
Järkyttävän paljon tärkeitä juttuja löytyi siitä hyllystä kyllä. Siitä iso kiitos isälleni!
Ja tietty Beatlesia! Vihreän värinen Sgt Pepper -vinyyli tuli pyöräytettyä lukemattomia kertoja.
No joo joo Ami. Olet ainoa voittajaehdokas.
Facebookissa kommentoitiin seuraavaa:
Tapio Ahola Meillä ei ollut edes vinyylisoitinta ennen kuin mä ostin.
10 hours ago · Unlike · 1
Mikko Meriläinen muitan yhden Jaakko Teppo -kasetin, en muuta.
10 hours ago · Unlike · 1
Sami Virtanen Meiltä löytyi sellaisia tähtiä kuten Kake Randelin, Kari Tapio, Lea Laven ja Julio Iglesias
MIKKO:
Faijalla OLI reilu määrä loistavia vinyyleitä. Kun olin noin 13-vuotias, faija myi sen keräilijäkaverille lähes kaikki harvinaisuudet. Sinne meni mm. Elvis, Marvin Gaye ja muut soul-klassikot, Led Zeppelin ja CCR.
Ollaan yhdessä jälkeenpäin ostettu osa levyistä takaisin eri divareista.
Nyt mulla on kaikki faijan vanhat lätyt kotona, onneksi se tajusi säästää esimerkiksi nämä:
The Beatles - Help, Rubber Soul, Let It Be, sininen ja punainen tupla
Dire Straits - koko tuotanto
Moody Blues - melkein kaikki + soolot päälle
Cat Stevens - Tea For The Tillerman
Mott The Hoople - All The Young Dudes
David Bowie - Aladdin Sane
Neil Young - Rust Never Sleeps, American Stars And Bars, After The Goldrush
Simon and Garfunkel - Best Of ja pari muuta + Simonin sooloja
The Doors - Morrison Hotel
Suomalaisia levyjä oli todella vähän, harmi. Jazzin puolelta lähinnä Louis Armstrongia ja Glenn Milleriä. Myös Abbaa löytyi joku levy.
En aio koskaan myydä levyjä pois. Täytyy toivoa, jos jälkikasvua tulee, että ne kiinnostuu oma-aloitteisesti musiikista ja levyistä kuten minä joskus.
Meiltä kotona oli varsin laaja-alainen kokoelma, osa ihan hirveää kuraa mutta muutama ehdoton klassikkolevykin mahtui joukkoon:
- The Beatles: Rubber Soul, Revolver
- Black Sabbath: Black Sabbath
- The Doors: LA Woman
- Fleetwood Mac: Rumours
- Nancy Sinatra & Lee Hazlewood: Nancy & Lee
Muistan varsinkin tuon Black Sabbathin ekan raidan sateen ja kirkonkellot ja ajatelleeni että nyt on tulossa jotain todella kovaa.
Lempivinyylini oli Beatlesin Strawberry Fields Forever / Penny Lane -tuplasingle, josta harmillista kyllä oli kannet hukassa jo silloin.
Suomalaista todella vähän, sen sijaan Saksassa asumisen seurauksena kokoelmassa on pelottavan laaja läpileikkaus saksalaista schlageria 1970-luvun alusta, mm. tämä http://fi.wikipedia.org/wiki/Halli,_hallo,_wir_fahren
En ole vieläkään uskaltanut kuunnella tuota, puhumattakaan niistä muista kymmenistä vastaavista.
Kilpailustahan tässä oli kyse, eikö? Veren maku suussa ja kunnian kiilto silmissä näitä listataan :D Ja helpostihan tuolta voi kiilata joku ohikin vielä.
Mutta todella mielenkiintoista kyllä lukea ihmisten kokemuksia vanhempiensa levyhyllyistä. Ilmeisesti mua on lykästänyt siinä, että isäni on ollut/on jonkinasteinen musiikkiautisti. Ja se ilmeisesti myös periytyy...
Lupasinkin jo aiemmin Twitterissä osallistua tähän, joten täsä mää oon!
Isällä oli jo ennen vanhempien yhteenmuuttoa varsin kunnioitettava vinyylikokoelma. Valitettavasti ennen kuin itse pääsin apajille, oli suuri osa levyistä "lainassa" "kavereilla" ja valtaosa vähänkään tanssittavista oli mennyt legendaariselle oululaiselle DJ:lle Marcus Circukselle. Tälläkin suunnalla on siis syytä pieneen voivotteluun. Muistikuvien mukaan isällä oli mm. ollut Queenin a Night at The Operan valkoinen painos, joka lienee joidenki satojen dollareiden arvonen plätty nykyään... Suuri osa näistä muille kelpaamattomista on kokoelmia toki.
Tässä perintölistaa ei-minkäänlaisessa-järjestyksessä:
Depenche Mode: Some great reward
Joni Mitchell: Ladies of the canyon
Roberta Flack: Killing Me Softly
Queen: A Night At The Opera (mustaa vinyyliä)
The Beatles: /1962-1966 (uusintapainos vuodelta 78, kaks punasta levyä)
The Beatles: 20 Greatest Hits
Elvis Presley: 'Rock'n'Roll'
Hurriganes: Sixteen Golden Greats
TOTO: isolation
Creedence Clearwater Revival: The complete hit-album
Great Love Songs 4 (En halua tietää, mitä tämän tahdissa on tehty)
Eppu Normaali: rupisia riimejä karmeita tarinoita
Maarit: Nukun radio päällä
Ennio Morricone: Film Hits (spagettiwesternien soundtrack)
The Who: Quadrophenia
Jeanne Bichevska: (tähän kasa kyrillisiä kirjaimia)
Average white band: AWB
John Fogerty: Centerfield
Frank Sinatra: His Greatest hits
Ryuichi Sakamoto: Furyo
Def Leppard: Photograph
The Communards: Red
The Communards: Communards
Musical Youth: Pass the dutchie
The moody blues: Seventh Sojourn
Electric Light Orchestra: Eldorado
Commodores: Machine Gun
Carpenters: Now and then
Bowie: Diamond dogs
Bowie: Pinups
Bowie: Aladdin Sane
+ klassista kokoelmaa
En oikein osaa sanoa onko Sohovi vai Ami kisan voittaja? Ehkä Ami kuitenkin, jos ihan henk. koht. makua mietin. Molemmille olen luonnollisesti kateellinen.