Vasemmalla unitilasto, oikealla päivän askeltilasto. Kävin lenkillä illalla, muuten kävelin vähän koirien kanssa.
Kokemuksia aktiivisuusrannekkeesta. Kuulostaa jotenkin Anttilan liikuntaosastolta, mutta ajattelin jakaa tuntemuksiani, koska armas työpaikka antoi tällaisen joululahjaksi ja olen käyttänyt sitä nyt hieman yli kuukauden.
Oikeastaan kuntoilutarpeisiini sopisi tällä hetkellä parhaiten älykello, joka mittaa luotettavasti myös sykkeen, mutta en ole oikein osannut vielä päättää mikä olisi paras vaihtoehto. Jawbone Up Move on hauska kevytvaihtoehto ennen loppuratkaisua.
Itse laite on pieni kovamuovinen pyörylä, jossa on pari toimintoa: Yksi painallus näyttää 12 tunnin kiertoa 100% askeltavoitteena pitävällä graafilla miten paljon olet kuluvan vuorokauden aikana liikkunut. Kaksi painallusta näyttää kellonajan. Pitkä painallus vaihtaa laitteen unitilaan, vaikka tämän unohtaminen nukkumaanmennessä ei sinänsä haittaakaan, sillä arvioiden nukkuma-ajan voi syöttää jälkikäteen kännykkäsovelluksessa, miltä ajalta Jawbone Up Move sitten mittaa unesi laadun.
Pyöryläisen laitteen voi kiinnittää joko rannekkeeseen tai paidanliepeeseen tms. kiinnitettävään klipsiin. Itse pidän laitetta ranteessa, vaikka kuminen hihna onkin halvan tuntuinen ja suhteellisen ärsyttävä kiinnittää.
Käyttöliittymän puolesta tärkeämpi puoli Jawbone Up Movea on kännykkäsovellus, joka ainakin iOS-versiona ja iPhone 6:n kanssa toimii mainiosti. Sovelluksessa voi tarkastella menneiden päivien unta ja liikkumista, sekä asettaa näille tavoitteita.
Psykologinen puoli tässä on tietysti se, että tavoitteellisuus auttaa ainakin minua liikkumaan enemmän. Harvemmin tosin lähden illalla ekstrapitkälle lenkille koirien kanssa vaikka päivän saldo vaikuttaa vaisulta, mutta olen sen verran tilastofriikki, että joku tuossa oman liikkumisen ja unen mittaamisessa viehättää. Tavoite on oletuksena 10 000 askelta päivässä, mikä on tietysti jostain koko maailman kansalaiset yhdelle viivalle asettavasta tutkimuksesta vedetty, mutta sen saa asettaa sellaiseksi kuin haluaa - samoin kuin unen.
Nyt tietysti joku hippi tulee sössöttämään, että kuunnellaan vaan omaa kroppaa, mutta kuuntele keskenäsi, sanon minä.
Sinänsä Jawbone Up Move toimii niin kuin sen pitääkin, ja käyttö on vaivatonta. Halutessaan kännykkäsovellukseen saa nakutella syömiään ruokia, mutta ennen kuin ruokia ei pysty tunnistamaan kännykän kameralla tai muulla yhtä helpolla keinolla minä en ainakaan jaksa noita näpytellä. Olisi tietysti vielä hyödyllisempää nähdä kuluttamiensa ja syömiensä kaloreiden suhteita, mutta tekniikan pitää vielä kehittyä että päästään vaivattomampaan mittaamiseen. Se myös keskustelee kaikkien yleisimpien liikuntaäppien kanssa, eli minun tapauksessani se synkkaa Runkeeperin juoksut suoraan omaan äppiinsä.
Jos siis noin 60 euron hintaisen aktiivisuusrannekkeen tarpeet riittävät siihen mitä elämäsi mittaamiselta haet, voin suositella tätä laitetta.