Tämä aihe tulee tasaisin väliajoin vastaan sosiaalisessa mediassa. "Suosittele podcasteja". Viimeksi tänään Twitterissä.
Innostuin taas monen vuoden jälkeen podcasteista. Olisko kellään vinkata hyviä? Aiheet saa vaihdella laajasti. #podcast
— Jenna Karas (@karasjenna) September 22, 2015
Suosittelen aina podcasteja, koska rakastan podcasteja ja ne ovat elintärkeä osa päivittäistä media mixiäni. Tajusin, että minun lienee parasta tehdä tällainen kokoava postaus myös tänne blogiin, jotta voin sitten aina linkata tämän tekstin, ja saan lisää mainostuloja! (File under: rehellisyys, hyötynäkökulma).
Olen kyllä kirjoittanut podcasteista muutamaan otteeseen, mutta en varsinaisesti ole tehnyt parhaiden castien listaa. Tässä siispä tulee.
Paras suomalainen podcast oli tietysti Mäntysaari ja Nivala -podcast, mutta se pistettiin tauolle kun Nivalan podcastausolosuhteet huononivat, ja nyt työsopimukseni kieltää musiikin arvostelun, joten ko. podcast on määräämättömän mittaisella tauolla. Se palaa vielä!
Nämä eivät ole paremmuusjärjestyksessä, mutta numeroin ne silti, koska olen epälooginen ihminen.
En välitä liian "hyvin" tehdyistä podcasteista - siis sellaisista joita monen hengen työryhmä toimittaa valmiiksi radio-ohjelmiksi. Minusta podcastit ovat parhaimmillaan raakoina ja rosoisina. Niin ne hyödyntävät parhaiten omaa muotoaan, eikä niitä rajoita esimerkiksi radion ohjemitat, pakollinen toisto tai niche-aiheiden välttely. Siksi tällä listalla ei ole Serialia, jota kaikki tulevat teille suosittelemaan. Kuunnelkaa sekin.
1. Hardcore History Podcast
Jenkkiläisen toimittajan Dan Carlinin historia-aiheinen (yllätys yllätys) podcast, joka sukeltaa tarkkanäköisesti mutta viihdyttävästi maailmanhistorian mikro- ja makrotasoille. Ennen tämän postauksen kirjoittamista kävin lenkillä, jonka aikana kuuntelin vihdoin loppuun HH Podcastin viisiosaisen I Maailmansota -historiikin Blueprint for Armageddon, jonka yhteiskesto on rapiat 16 tuntia. Jotkut jaksot käsittelevät kuitenkin paljon pienempiäkin tapahtumia. Podcast inspiroi muun muassa tämän postauksen historian pahimmasta kännimokasta.2. Bill Burr's Monday Morning Podcast
Stand up -koomikko Bill Burr on suosikkejani lavalla ja podcastina. Hänen viikottaisessa monologissaan käsitellään paljon urheilua, ja vaikka en välitä urheilusta televisiossa, Bill Burrin puhumana se tuntuu mielenkiintoiselta. Olen itse asiassa ryhtynyt seuramaan jonkin verran jenkkifutista tämän podcastin ansiosta. Urheilu ei ole kuitenkaan mikään johtoteema, vaan yhtä hyvin Bill saattaa käsitellä illuminatia, suuhengittäviä idiootteja, maksukorttihuijauksia, Euroopan historiaa tai parhaita rumpaleita. Tai sitten kuulijoiden lähettämiä ihmissuhdeongelmia, joita hän ratkoo usein yhdessä vaimonsa, "the lovely Nia":n, kanssa. Podcastiin kuuluu myös lyhempi torstaiversio Thursday Afternoon Monday Morning Podcast Just Before Friday Just Checking In On Ya, jossa Bill puhuu puoli tuntia, minkä jälkeen kuullaan puoli tuntia parhaita paloja menneiltä vuosilta.
3. WTF with Marc Maron
Tämä on tavallaan koomikkopodcastien kunkku. Tai ehkä Joe Roganin on suositumpi, mutta neuroottisen musanörtti Marc Maronin haastattelut ovat klassikoita. Hetki sitten haastattelussa oli Barack Obama, joka nyt ei suorastaan avannut sieluaan, mutta vaikutti taatusti rennommalta kuin missään haastattelussa tätä ennen. Maronilla on niin paljon klassisia haastatteluja, etten ajan- ja tilanpuutteen vuoksi viitsi niitä tässä luetella, mutta kannattaa kaivaa arkistoista ainakin Louis CK:n eka vierailu, Moon Zappa (jonka kanssa Maron sitten seurustelikin hetken), Lucinda Williams, Paul Thomas Anderson, Tom Green, kaikki jotka ovat olleet Saturday Night Livessä ja Iggy Pop.4. Freakonomics
Freakonomics-kirjojen ystäville parhaimmillaan todella mielenkiintoista "SETTIÄ". Samalla ennakkoluulottomalla asenteella ajateltu tuttuja asioita uuden näköisiksi. Jaksot sen verran lyhyitä, että sopivat vaikka paikallisbussimatkalle. Ei hauska eikä henkilökohtainen, mutta hyödyllinen ja ajatuksia herättävä.5. Bookrageous
Tämä kannattaa ottaa pienellä varauksella, panelistit puhuvat nimittäin ärsyttävällä jenkkinuotilla, joka kuulostaa minun korvaani teennäiseltä. "I was like.... oh so TOTALLY into this, eeeheeheeheee". MUTTA kirjallisuus on ihana ja tärkeä aihe, ja olen saanut tästä podcastista lukuisia lukuvinkkejä (no pun intended, and even if it were, it would be a lousy pun). Ärsyttävää tosin on myös se, että kirjakauppiaista ja kirjallisuustoimittajista koostuva paneeli käsittelee kirjat silloin kun he itse lukevat ne, eli noin puoli vuotta ennen kuin ne ilmestyvät. Tekisi mieli välillä läpsiä näitä ympäri korvia.6. The Nerdist
Taas kerran stand up -koomikko-podcast. Mutta koomikot ovat hyviä puhumaan, joten ehkä se on ihan luonnollista, että heistä on tullut podcast-muodon mestareita. Haluaisin, että kaverini ja Noin Viikon Uutiset -ohjelman juontaja Jukka "The Jug" Lindström perustaisi oman podcastin. Tämä sivuhuomiona. Nerdistissä on hyviä vieraita, mutta koomikko Chris Hardwick ja hangaroundinsa puhuvat usein ärsyttävästi haastateltavan päälle ja yrittävät vääntää joka vitun asiasta vitsejä, mikä tekee heistä hieman tyhmän kuuloisia. Mutta esimerkiksi George R. R. Martinin haastis parin vuoden takaa on 100% kultaa. TÄYTTÄ KULTAA, voisi sanoa.
Suomesta en ole löytänyt podcastia, jota jaksaisin vakituisesti seurata, mutta olen tyypannut esimerkiksi Mensasta itään-, Kaarle Hurtig- ja Pelaajacast-podcasteja. Yle Puheen ohjelmia en laske podcasteiksi, vaikka podcast-tekniikalla seurasinkin Jari Sarasvuon loistavaa monologiohjelmaa (uusi kausi alkaa pian) sekä ehtiessäni Perttu Häkkisen ohjelmaa.
Taskupuhelu on suomen paras viikottainen podcast!
Kiitos vinkeistä! Linkkasin artikkelin myös #podcastfi-facebookryhmään. Tervetuloa mukaan vaihtamaan vinkkejä ja keskustelemaan: https://www.facebook.com/groups/podcastfi/
Kiitos Karla
Kaikki viittaa nyt siihen, että tänä vuonna podcastit tulee isosti Suomessakin.